Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Liseberg

Brand in waterpark Zweden: minder schade dan verwacht

04-03-2024, 14.04 uur

De brand in Oceana, het nieuwe waterpark van het Zweedse pretpark Liseberg, heeft minder schade veroorzaakt dan verwacht. Na het verwoestende incident is een technisch onderzoek gestart om te bekijken wat er nog te redden valt van het gehavende gebouw.

"Hoewel er nog onzekerheden zijn, kan gesteld worden dat meer delen dan verwacht geheel of gedeeltelijk onbeschadigd zijn", laat Liseberg weten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grond van het zwembadgedeelte, de kelders met technische installaties en een stenen bijgebouw.

In het laatstgenoemde bouwwerk zijn de entree, de kleedruimtes en een restaurant gevestigd. "Dit pand heeft rookschade, maar bleef verder grotendeels intact." Liseberg is van plan om het waterpark opnieuw op te bouwen. Daar is een tijdelijke kapitaalinjectie voor nodig, aangezien de waarde van Oceana in de boekhouding afgeschreven moet worden terwijl men wacht op compensatie van de verzekering.

Oorzaak
De oorzaak van de brand wordt momenteel door meerdere partijen onderzocht: de verzekeringsmaatschappij, het bouwbedrijf, de politie, de nationale onderzoeksraad en Liseberg zelf. Alle onderzoeken zullen veel tijd in beslag nemen. "Tot nu toe zijn er geen geverifieerde conclusies over de oorzaak van de brand", aldus het park.

Hoofdaannemer NCC is al begonnen met het opruimen en slopen van de beschadigde delen van Oceana. Dit proces zal naar verwachting enkele maanden in beslag nemen. Sommige stukken moeten beschermd worden tegen instorting, om meer schade aan het pand te voorkomen. De gemeente gaat overblijfselen van de brand in de directe omgeving verwijderen.

Inspectie
Oceana had komende zomer open moeten gaan. Volgens Zweedse media werd de veiligheid op de bouwplaats elke twee weken gecheckt, op basis van 27 verschillende controlepunten.
Daarbij controleerde men ook vluchtroutes, brandbestrijdingsmiddelen, de opslag van gasflessen en tijdelijke elektrische apparatuur. De laatste inspectie vond plaats op 7 februari, vijf dagen voor de ramp. Alles voldeed aan de eisen.

Meer Liseberg
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be