Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Natura Artis Magistra

Artis-manager vertelt vanuit leeuwenverblijf over toekomst van de dierentuin

25-06-2024, 08.55 uur

Klik hier voor alle afleveringen van de Looopings Podcast

De Amsterdamse dierentuin Artis ondergaat een grote transformatie. Onder leiding van dier- en plantmanager Tjerk ter Meulen, gestart in 2020, wordt het beroemde dierenpark toekomstbestendig gemaakt. In een nieuwe aflevering van de Looopings Podcast vertelt Ter Meulen welke ingrijpende veranderingen Artis momenteel doormaakt en wat er de komende jaren nog gaat gebeuren.

Ter Meulen werd geïnterviewd in het oude leeuwenverblijf, dat een nieuwe bestemming krijgt. Dankzij de verhuizing van de leeuwen kan Artis er een stukje Madagaskar realiseren. Rode vari's en ringstaartmaki's zullen er volgend jaar de dienst uitmaken. Later vandaag brengt men conceptafbeeldingen van het Madagaskar-project naar buiten.

Met het oog op dierenwelzijn moeten Ter Meulen en zijn team soms lastige keuzes maken. Sommige diersoorten zullen moeten vertrekken, zodat er voor andere diersoorten meer ruimte komt. Zo is het lot van de chimpansees nog onzeker. Misschien verdwijnen ze uit Amsterdam, maar het zou ook kunnen dat Artis op den duur investeert in een ruimer onderkomen.

Media-aandacht
Voor iconische dieren als leeuwen en chimpansees is altijd veel media-aandacht, maar de manager benadrukt dat er de afgelopen jaren veel meer veranderde. "Ik weet niet hoeveel verblijven we de laatste vier, vijf jaar hebben opgeknapt, misschien wel 25." Ter Meulen geeft verschillende voorbeelden van aanpassingen die tot nu toe onder de radar bleven.

Verder gaat het over de 26 rijksmonumenten in het park: bouwwerken met een beschermde status, die niet zomaar aangepast mogen worden. Dat zorgt voor een extra hindernis bij het ontwikkelen van vernieuwende plannen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de renovatie van het Artis-Aquarium: een megaproject dat begon in 2021 en waarschijnlijk duurt tot 2026. Tot die tijd huisvest Artis een pop-up-aquarium op een verborgen locatie.

Beluister deze aflevering via SpotifyDe Looopings Podcast is er voor iedereen die meer wil horen over de wereld van pretparken, dierentuinen en attracties. We spreken met prominenten uit de branche over hun werkzaamheden, visie en toekomstplannen. Wil je reageren, mail ons dan.

Luisteren én abonneren kan via gratis podcast-apps als Spotify, Apple Podcasts, Podimo, YouTube, Overcast, Podcast Addict, Castro en TuneIn.
Meer Natura Artis Magistra
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be