Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehands Dierenpark verliest rechtszaak over neushoornvogels

05-03-2024, 11.41 uur

Ouwehands Dierenpark moet twee neushoornvogels in beslag laten nemen door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. De dierentuin kan niet aantonen dat de twee vogels legaal in gevangenschap zijn geboren en gefokt: mogelijk zijn ze ooit in het wild gevangen.

De overheid wil een statement maken tegen de illegale handel en het bezit van bedreigde diersoorten. Daarom moet het vogelkoppel na vijftien jaar vertrekken uit Ouwehands Dierenpark. Eén van de twee heeft staar. Het park vreest dat zo'n verhuizing erg stressvol zal zijn voor de dieren.

Bovendien staat niet vast de de neushoornvogels goed terecht zullen komen. Toch gaf de rechter het ministerie gelijk. De dierentuin kan de legale herkomst van de rosse neushoornvogels simpelweg niet aantonen. Ouwehands Dierenpark is het niet eens met de uitspraak. Er volgt een hoger beroep, meldt directeur Robin de Lange.

Verontwaardigd
"We zullen er alles aan doen om het dierwelzijn van de neushoornvogels te beschermen", laat hij weten. Het park is naar eigen zeggen "teleurgesteld en verontwaardigd". Inbeslagname zou "uitermate verontrustend en niet proportioneel" zijn.

"De dieren leven al vijftien jaar in hun verblijf met dagelijks goede zorg en gegarandeerd goed welzijn", benadrukt een woordvoerster. Een verplaatsing naar een nog onbekende opslaghouder kan desastreus uitpakken. "Verwacht wordt dat zij ergens in een klein verblijf achter de schermen verdwijnen."

Meer Ouwehands Dierenpark Rhenen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be