Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Tivoli Gardens

Deens pretpark viert troonswisseling met grootste vuurwerkshow uit de geschiedenis

15-01-2024, 21.02 uurBeeld: DR1

Denemarken heeft een nieuwe koning. Dat werd afgelopen weekend uitbundig gevierd door het bekende attractiepark Tivoli. Hoewel het pretpark in hoofdstad Kopenhagen momenteel gesloten is voor publiek, bereidde de trekpleister wel een ruim twaalf minuten durend vuurwerkspektakel voor.

De Deense koningin Margrethe deed zondag afstand van de troon, waardoor haar zoon Frederik X - Frederik de tiende - zichzelf het nieuwe hoofd van de monarchie mag noemen. Tivoli zorgde om 18.00 uur voor het grootste vuurwerk uit de geschiedenis van het 181 jaar oude park.

"Zowel om de nieuwe koning en koningin te vieren als om hare majesteit koningin Margrethe te bedanken voor het vertellen van het verhaal van Denemarken", aldus regisseuse Susanne Mørch Koch. Er werden vuurpijlen gelanceerd tot een hoogte van 180 meter. Ook verschenen rode harten in de lucht. De finale was rood met wit: de kleuren van de Deense vlag.

Tientallen jaren
Het vuurwerk werd afgeschoten vanaf een gazon en het dak van de Tivoli-concertzaal. "Dit is alleen mogelijk omdat er geen gasten aanwezig zijn in het attractiepark", legt pyrotechnicus Gunnar Knudsen uit. "Het kan wel tientallen jaren duren voordat we weer de kans krijgen om zo'n grote vuurwerkshow te produceren." Tivoli stamt uit 1843.Meer Tivoli Gardens
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be