Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Apenheul

Juridisch gevecht tussen Apenheul en gemeente over parkeerplekken

14-12-2023, 12.41 uur

Dierenpark Apenheul en de gemeente Apeldoorn liggen met elkaar overhoop. De toeristische trekpleister en het gemeentebestuur zijn verwikkeld in een juridisch gevecht over parkeerplekken, meldt dagblad de Stentor. Volgens Apenheul is de gemeente verantwoordelijk voor het regelen van voldoende parkeerplaatsen op drukke dagen.

Wanneer Apenheul een topdag heeft, is het aantal vakken op het reguliere parkeerterrein niet toereikend. Het park tekende in 2019 een erfpachtovereenkomst die vijftig jaar geldt, inclusief afspraken over parkeren. Apenheul betoogt dat de gemeente daardoor aansprakelijk gesteld kan worden voor het regelen van genoeg parkeerruimte.

Op dit moment wordt een weg in de buurt, de J.C. Wilslaan, regelmatig gebruikt als overloopparkeerplaats. Dat is prijzig: de gemeente moet steeds een bedrijf inhuren om de verkeerssituatie in goede banen te leiden. Bovendien hebben buurtbewoners er last van. Daarom wil de gemeente er op termijn mee stoppen.

Rechter
De gemeente stelt ook enkele eisen aan de extra parkeerplaatsen. Zo mag de J.C. Wilslaan maximaal 25 dagen per jaar ingezet worden en moet het park dat vijf dagen op voorhand melden. De directie van Apenheul beweert dat de gemeente zich daarmee niet aan de afspraken houdt. Om duidelijkheid te krijgen, stapte de gemeente naar de rechter. Die moet binnenkort een oordeel vellen over de situatie.

Apenheul zegt bereid te zijn om minder tickets te verkopen, zodat de overloopparkeerplaats niet meer nodig is. Dan loopt men wel een hoop inkomsten mis. De gemeente zou daarvoor moeten opdraaien: Apenheul wil in dat geval 1 miljoen euro per jaar zien. Burgemeester en wethouders vinden echter dat het park het probleem zelf moet oplossen. De rechter is gevraagd om het bezoekerslimiet af te dwingen met maximaal 1 miljoen euro aan dwangsommen.

Meer Apenheul
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be