Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Djurs Sommerland

Deens pretpark maakt zich grote zorgen over biogasinstallatie: 'Vrezen voor ons bestaan'

13-12-2023, 21.51 uur

Het Deense attractiepark Djurs Sommerland verzet zich tegen een nieuwe biogasinstallatie in de omgeving. Er zijn plannen om op 1,2 kilometer van het park en biogasinstallatie te bouwen. Het management vreest dat bezoekers vanwege de overlast zullen wegblijven als het plan doorgaat.

De gemeente Syddjurs heeft de mogelijke locatie van de biogasinstallatie al vijf keer moeten wijzigen. Nu is er een stuk grond gevonden in de buurt van Djurs Sommerland. "We vrezen voor ons bestaan, dus we zullen terugvechten", reageert directeur Henrik B. Nielsen in gesprek met Deense media.

Hij is bang voor stank- en verkeersoverlast. "We zullen in gesprek blijven, want we denken dat we politici ervan kunnen overtuigen dat ze een andere plek moeten zoeken." De gemeente verwacht in februari volgend jaar een definitief besluit te kunnen nemen.

Ramp
Medewerkers van het park zijn ondertussen een protestactie gestart. Circa 750 seizoensarbeiders en vijftig vaste personeelsleden ondertekenden een open brief waarin ze het voornemen "een ramp" noemen. "Wij blijven ons afvragen wat er zal gebeuren als één van de grootste biogasinstallaties van Denemarken gerealiseerd wordt op slechts 1200 meter van Sommerland."

De werknemers benadrukken dat de installatie zal zorgen voor een heleboel vrachtwagens op de wegen richting het park: naar verwachting 110 transporten per dag. Dat vormt een knelpunt voor medewerkers én bezoekers. "Kun je je een slechter begin van een dagje uit voorstellen dan wanneer het verkeer stilstaat?"

Klachtenstroom
Ook de geur is een probleem, valt te lezen in de brief. "Wat er ook gezegd wordt over de nieuwste technologie: van soortgelijke biogasinstallaties weten we dat geuren niet te vermijden zijn." De medewerkers rekenen op een klachtenstroom. "Zelfs bij een klein geurtje krijgen wij nu al commentaar. En wie gaat de portemonnee trekken als bezoekers hun geld terugvragen?"

Biogas is een milieuvriendelijke energiebron gemaakt van organisch afval, zoals voedselresten en mest. In een biogasinstallatie wordt dit afval afgebroken door micro-organismen, wat resulteert in de productie van biogas, voornamelijk bestaand uit methaan. Dit proces voorkomt de uitstoot van schadelijke gassen en creëert een hernieuwbare energiebron die gebruikt kan worden voor verwarming en elektriciteitsopwekking.

Meer Djurs Sommerland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be