Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Attractiepark Toverland

Plannen opgedoken voor nieuw vakantiepark Toverland: Ithaka Resort

05-12-2023, 17.21 uur

De plannen voor een permanent vakantiepark bij Toverland worden steeds concreter. In een nieuw bestemmingsplan komen technische tekeningen voorbij van het Ithaka Resort, zoals de werktitel van het project luidt. Naast houten achtbaan Troy moeten binnen enkele jaren tientallen accommodaties met een Grieks thema verrijzen.

De schematische tekeningen tonen de voorlopige indeling van het resort, inclusief bijgebouwen, waterpartijen en looproutes richting het attractiepark. Vijvers spelen een belangrijke rol in het ontwerp. Een bestaand klimparcours wordt onderdeel van het toekomstige vakantiepark.

De accommodaties komen te liggen tegenover de Tovertuin, het buitengebied van themagebied Land van Toos. Ze worden thematisch gezien onderdeel van het bestaande parkdeel Ithaka. Men denkt aan zestig vrijstaande hotelkamers, aangevuld met honderd tenten en veertig standplaatsen voor tenten en campers.

Parkeerplekken
Bij de bouw vervallen de hier gelegen parkeerplekken, zo'n vijfhonderd stuks. "Het resterende deel van deze parkeerplaatsen wordt gebruikt door de gasten van de verblijfsrecreatie", staat in één van de documenten. "Om deze parkeerplaatsen te compenseren wordt het overloopterrein permanent ingericht en ook wordt het huidige parkeerterrein voor bussen ingericht voor permanent parkeren."Looopings wist in maart 2022 al te melden dat er plannen waren voor een vakantieresort in Griekse stijl, ter vervanging van een tijdelijke camping. Enkele maanden later volgde de officiële bevestiging, toen Toverland een vergunningsaanvraag voor permanente verblijfsrecreatie deed bij de gemeente.

Kantorencomplex
Dit jaar werd duidelijk dat het project even in de ijskast staat, omdat voorrang wordt gegeven aan de bouw van een nieuw kantorencomplex. Intern is Toverland nog steeds druk bezig met de plannen, bleek vorige maand. Toen verscheen een vacature voor een ontwerper die ervaring heeft met het ontwikkelen van verblijfsaccommodaties.

In begeleidende stukken noemt Toverland het toevoegen van verblijfsrecreatie "een essentieel onderdeel van de groeiambities". De voorzieningen "worden geïntegreerd in het bestaande themapark en maken hier dus ook uitdrukkelijk onderdeel van uit", zo valt er te lezen. "Hiermee wordt de bezoekers niet enkel verblijf geboden, maar vooral een uitbreiding van het unieke belevingsconcept."Efteling
Toverland kiest bewust een andere strategie dan de Efteling, zo valt er te lezen. "Bij andere parken, waaronder bijvoorbeeld de Efteling, is het verblijf slechts ten dele onderdeel van de parkbeleving. Het verblijf vindt op een apart terrein plaats en is veelal ook los van de dagrecreatieve voorziening te boeken."

Toverland wil dat anders doen door de accommodaties "integraal onderdeel van het park en de thematisering" te maken. "Zodat een totaalbeleving wordt gecreëerd." Het is de verwachting dat bezoekers willen overnachten om "langer te kunnen verblijven in de gethematiseerde wereld, zoals ze die ook in het themapark hebben aangetroffen".

Verdubbeld
Sinds 2020 kunnen bezoekers van Toverland in de zomermaanden blijven slapen op een tijdelijke camping. In het eerste jaar vonden er zo'n tienduizend overnachtingen plaats, een jaar later werd dat aantal verdubbeld.Toverland zag de potentiële doelgroep groeien: normaal gesproken reist 21 procent van de gasten langer dan negentig minuten voor een bezoekje. Vakantiegasten bleken in 40 procent van de gevallen anderhalf uur of langer gereisd te hebben. Het succes van het Pop-Up Summer Camp opende de ogen van de directie. Jarenlang lag de focus op de ontwikkeling van een eigen Toverland-hotel, maar nu wil men eerst een permanent Camp Resort realiseren.

Uniciteit
Het is de verwachting dat gasten daar gemiddeld anderhalve nacht verblijven. "Door de hoge mate van uniciteit, de korte verblijfsduur, gekoppeld aan het attractiepark en met inbegrip van de thematisering, is van concurrentie op verblijfsaccommodaties in de omgeving niet tot nauwelijks sprake", denkt Toverland.

In de zomer van 2024 keert het Pop-Up Summer Camp nog terug. Vermoedelijk volgt de opening van het Ithaka Resort in 2025 of 2026. Een woordvoerster kan daar nog geen uitsluitsel over geven. "We hebben zoals altijd ambitieuze toekomstplannen, die we zullen communiceren met de buitenwereld zodra ze concreet zijn", meldt ze in een reactie.

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Attractiepark Toverland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be