Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling zegt dat plagiaatkwestie Villa Volta 'goed opgelost' wordt

29-11-2023, 15.36 uurBeeld: @hiddethemeparks

De Efteling heeft contact gehad met het management van het bekende dj-duo Showtek. Aanleiding is een nieuw nummer van de house-dj's, waarin de melodie van de Efteling-attractie Villa Volta voorkomt. De makers werden beschuldigd van plagiaat, maar Showtek-dj Wouter Janssen zweerde dat hij niet wist waar het deuntje vandaan kwam.

Hij was naar eigen zeggen in de veronderstelling dat hij het thema zelf had bedacht, omdat hij het wijsje al jaren regelmatig zong. Na een publicatie op Looopings gingen veel media aan de haal met het verhaal. Showtek heeft beloofd om de naam van Efteling-componist Ruud Bos te gaan vermelden bij het nummer.

Bos, die enkele maanden geleden overleed, componeerde de soundtrack van Villa Volta in de jaren negentig. De rechten van het muziekstuk in de attractie zijn in handen van de Efteling, maar de rechten van de melodie liggen bij de erfgenamen van Bos.

Royalty's
Volgens de Efteling is er een regeling getroffen tussen Showtek en de partij die de muziekrechten regelt voor de composities van Bos. De erven ontvangen daardoor royalty's. "Het wordt goed opgelost", zegt een woordvoerder over de plagiaatkwestie. "Daarmee is het voor ons afgedaan."

In eerste instantie vertelden de rechthebbenden van niets te weten. "Tot nu toe zijn wij nergens in gekend en wij beraden ons op hoe wij deze kwestie gaan aanvliegen", meldde Bos' zoon Ruud Jan Bos aan Looopings. Inmiddels hebben de erven ook contact gehad met Showtek. "We zijn eruit gekomen: Ruud Bos heeft nu 100 procent van de auteursrechten van het muziekgedeelte van Shine. Een goede uitkomst."

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be