Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling investeert 8 miljoen euro in opknapbeurt Piraña: dit gaat er veranderen

06-11-2023, 14.46 uur

De Efteling steekt maar liefst 8 miljoen euro in wildwaterbaan Piraña. Om ervoor te zorgen dat de bekende waterattractie nog jaren meegaat, is de Piraña vanaf vandaag maandenlang gesloten voor groot onderhoud. Er komen onder andere nieuwe rotsen en meer waterspuwers, waardoor bezoekers 's zomers een stuk natter zullen worden.

De woeste wildwaterrivier opende in 1983. "Het onderhoud start met slopen", legt uitvoerder Frank Poels uit. "De nog overgebleven originele rotspartijen en watervallen zijn na veertig jaar wel aan vervanging toe." Efteling-ontwerper Karel Willemen ontwierp nieuwe rotspartijen. "Die sluiten qua sfeer en beleving beter aan bij de attractie en het landschap eromheen."

De nieuwe rotsen moeten qua vorm en structuur meer lijken op echte rotsen uit Midden-Amerika. "Met meer detaillering en meer gelaagdheid", aldus Poels. In 2024 wordt de attractie weer opgebouwd. Van de schetsen van Willemen zijn schaalmodellen gemaakt. "Met deze maquettes als leidraad worden de juiste vormen straks met de hand aangebracht in de rotspartijen, inclusief leuke details voor de oplettende kijker."

Pijlen van water
Nieuwe watereffecten gaan ervoor zorgen dat het water straks van alle kanten op de bezoekers afkomt. "Al vlak na het instappen kom je de eerste nieuwe watergoden tegen", beschrijft Poels. "De mist uit de monden, verborgen in de tunnelwanden, vertroebelt je zicht op het watergordijn in de verte. Vlak daarna lijken er zelfs pijlen van water op je afgevuurd te worden."

Even verderop worden vanuit het water straks enorme waterstralen de lucht ingeschoten. Daarna doemt er een half afgebroken en lekkend aquaduct op. "Dat water stroomt recht je bootje in. In de bocht die dan volgt, versperren twee immense Inca-beelden je de doorgang met een muur van water."

Groenplan
De hoeveelheid water verschilt per seizoen. Zo zorgt de Efteling ervoor dat bezoekers bij lage temperaturen niets kletsnat worden. Men zorgt ook voor een nieuw groenplan. Daarnaast wordt de sluiting bijvoorbeeld aangegrepen voor het herstellen van het beton in de baan, het schilderen van de buitengevel en het vervangen van de vier pompen.

Er komen acht nieuwe, meer energiezuinige pompen. "Daarvoor vernieuwen we de hele pompenkelder. Er zijn bijvoorbeeld andere aansluitingen nodig en extra betonnen wandjes." Technici lopen ook de golfslagmachines, de kettingen en de motoren na. Een andere flinke klus is het vervangen van de besturingskasten. Poels: "Nieuwe besturing betekent ook nieuwe leidingen, bekabeling en nieuwe noodverlichting."

Souvenirwinkel
De Efteling installeert verder led-lampen, nieuwe camera's en nieuwe speakers. Het onbemande fotopunt bij de uitgang wordt omgebouwd tot een kleine souvenirwinkel, waar nieuwe themasouvenirs verkrijgbaar zullen zijn. Men heeft aangekondigd dat de Piraña tot eind juni gesloten zal blijven. Uitvoerder Poels hoopt iets eerder klaar te zijn.Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be