Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Werkzaamheden Efteling leggen restant Duits munitiedepot bloot

26-10-2023, 11.19 uurBeeld: @KBoodschap

Bij werkzaamheden op het terrein van de Efteling zijn de restanten aangetroffen van een Duits munitiedepot uit de Tweede Wereldoorlog. Het attractiepark treft voorbereidingen voor toekomstige uitbreidingen. Daarbij hoort ook archeologisch onderzoek en graafwerk.

Gespecialiseerde bedrijven onderzoeken het gebied momenteel op historische overblijfselen. Zo kwam deze vondst tevoorschijn, aan de huidige Horst in Kaatsheuvel. Dat is vlakbij het Efteling Hotel en het attractiepark. De Efteling wil de resten verwijderen, tot verdriet van een lokale heemkundevereniging.

Het gaat om de kelder onder de keuken van een depotkantine. De Duitsers hebben het complex destijds zelf opgeblazen, maar dit gedeelte bleef dus bewaard. Heemkundekring De Ketsheuvel is daar zeer verheugd over. Secretaris Kees Grootswagers noemt het "uniek".

Wethouder
Hij hoopt dat de kelder kan blijven liggen. "Het liefst zichtbaar, maar als dat niet kan, moeten we het in ieder geval goed documenteren en afdekken met zand", zegt hij tegen het Brabants Dagblad. Grootswagers wil de overblijfselen behouden voor jongere generaties. Er is een brief over gestuurd naar de wethouder cultuur van de gemeente Loon op Zand.

De Efteling heeft zelf andere plannen. "We wisten, net als de gemeente, vooraf al van het bestaan hiervan", vertelt een woordvoerder in gesprek met Looopings. "Daarom is er ook een archeoloog ingeschakeld. Maar de bedoeling is wel dat het weggaat."

Niet verwacht
Grootswagers blijft erbij dat de vondst veel omvangrijker is dan vooraf werd vermoed. "We wisten dat hier iets moest liggen, de locatie was bekend, maar dat de fundering er nog zo goed uitziet, hadden we niet verwacht."

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be