Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Ouwehands Dierenpark Rhenen

Arjen Lubach over vertrekkende panda Ouwehands Dierenpark: 'Blij dat-ie is opgerot'

29-09-2023, 02.21 uur

Arjen Lubach zal geen traan laten om het vertrek van reuzenpanda Fan Xing in Ouwehands Dierenpark. Het pandajong, dat in 2020 ter wereld kwam, verhuisde deze week naar China om mee te doen aan een fokprogramma. De VPRO-presentator uit felle kritiek op de samenwerking tussen China en de dierentuin in Rhenen.

In zijn programma De Avondshow stond Lubach donderdagavond uitgebreid stil bij de deal met de Chinese overheid. Ouwehands Dierenpark leaset de dieren voor een slordige 1 miljoen euro per jaar. De afspraak is dat eventuele jongen voordat ze 4 jaar worden overgebracht worden naar China. Vandaar dat Fan Xing niet in Nederland mocht blijven.

"Het spijt me, maar ik ben blij dat die panda is opgerot", zegt Lubach, die het weghalen van het jong vergelijkt met het "een nare Disney-film". Hij ergert zich groen en geel aan het feit dat alles rond de panda's breed wordt uitgemeten in de media. "Dit is één grote pandapropaganda-scam van China", sneert de komiek.

Mensenrechten
Hij zet vraagtekens bij de zogenaamde "speciale relatie" die Nederland zou hebben met het land. "Het is geen vriendschap, het is tactiek." Door Nederland de panda's te gunnen, kan de Chinese regering afdwingen dat we op het internationale toneel wat minder zeuren over mensenrechten, denkt Lubach.

"En bij elk nieuwsbericht over die fucking fokpanda's heeft Xi Jinping een topdag", zegt hij, verwijzend naar de leider van China. Daarom suggereert de presentator om bij "elk dom pandapropagandanieuwtje" voortaan een disclaimer te tonen: "dit pandanieuwtje wordt mede mogelijk gemaakt door dictator Xi Jinping".

Prutsers
De namen van de reuzenpanda's betekenen 'krachtige wolk' en 'elegante ster'. Lubach walgt ervan. "Rot toch op joh. Ja, ik ben enigmatische winkelwagen, nou goed? What the fuck." Ook het dierentuinpersoneel dat het geslacht van de panda eerst verkeerd vaststelde, wordt bespot. "Lekker gewerkt Ouwehands Dierenpark. En die olifantenbaby van laatst, dat blijkt een giraffe te zijn. Wat een fucking prutsers!"Meer Ouwehands Dierenpark Rhenen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be