Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Liseberg

Video: hoe werken de remmen van grote achtbanen?

28-09-2023, 22.34 uur

Hoe komen de treinen van mega-achtbanen tot stilstand? In een bijzondere video wordt ingezoomd op één van de belangrijkste onderdelen van rollercoasters: de remmen. Daarvoor is het team van YouTube-kanaal Theme Park Science onlangs afgereisd naar het Zweedse pretpark Liseberg.

De minidocumentaire duurt ruim zeventien minuten. Presentator Danny van der Weel neemt een kijkje achter de schermen bij de sensationele lanceerachtbaan Helix. Een gids vertelt hem over de verschillen tussen mechanische en magnetische remmen. Ook mag Van der Weel 's ochtends meehelpen bij het opstarten van de attractie.

Tijdens een dagelijkse controle test een technicus de hydraulische beugels met behulp van speciale apparatuur. Daarnaast checkt hij de wielen onder de karretjes. Helix beschikt over magneetremmen, die werken met behulp van gigantische magneten over de lengte van de trein.

Dronebeelden
Om meer over het remsysteem te weten te komen, spreekt ingenieur Jurnan Schilder met een gepensioneerde natuurkundeprofessor van de Universiteit van Göteborg. Zij maakt duidelijk waarom het systeem eigenlijk altijd veilig functioneert. De wetenschappelijke verhalen gaan gepaard met indrukwekkende onride- en dronebeelden.Meer Liseberg
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be