Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Bouwer van nieuw Efteling Grand Hotel in financiële problemen

14-09-2023, 11.32 uurBeeld: @Coshira_

Eén van de bouwers van het nieuwe Efteling Grand Hotel is in de financiële problemen geraakt. Byldis Prefab B.V. uit het Brabantse Veldhoven, gespecialiseerd in prefab-bouw, heeft uitstel van betaling aangevraagd. De Efteling schakelde het bedrijf in voor het neerzetten van een luxe hotelcomplex bij de hoofdingang, met zo'n 140 kamers en 680 bedden.

Wat de precieze gevolgen zijn voor het bouwproject kan een woordvoerder van het attractiepark nog niet zeggen. Mogelijk kan Byldis niet leveren wat men beloofd had. Er vindt overleg plaats tussen de betrokken partijen. De voorlichter benadrukt dat vooralsnog geen sprake is van een faillissement.

Bedrijven vragen uitstel van betaling aan als ze verwachten dat hun financiële problemen op korte termijn opgelost kunnen worden. Wanneer blijkt dat een organisatie structureel de rekeningen niet meer kan betalen, volgt meestal alsnog een faillissement. Byldis had in 2021 ook al geldzorgen. Toen was er extra krediet van de banken nodig. Dertig banen werden geschrapt.

Andere locatie
Het zeven verdiepingen tellende Efteling Grand Hotel moet in 2024 opengaan. Op het bouwterrein gebeurt al sinds begin dit jaar angstvallig weinig. Efteling-directeur Fons Jurgens vertelde eerder dat daar een logische verklaring voor is, omdat de complete gevel op een andere locatie opgemetseld wordt.

De Efteling noemde het een "ingecalculeerde rustige fase", maar die duurt nu al een maand of acht. In april zei een woordvoerder dat de eerste prefab-onderdelen "binnenkort" zouden arriveren. Inmiddels zijn we vijf maanden verder en is de bouwvakantie achter de rug. Toch zijn de prefab-delen nog nergens te bekennen.

Totale kosten
De woordvoerder houdt vol dat tot nu toe geen sprake is van een vertraging. Dat de bouwplaats al maanden nagenoeg verlaten is, zou in ieder geval niet te maken hebben met de financiële moeilijkheden bij Byldis. De totale kosten van het project werden aanvankelijk begroot op 50 miljoen euro, maar afgelopen voorjaar werd al duidelijk dat dit bedrag fors hoger zal uitkomen.

Op de website van Byldis Prefab valt te lezen dat de firma de bouwwereld verandert "als marktleider in integrale assemblageoplossingen binnen het Europese hoogbouwsegment". "Dat doen we met meer dan vijftig jaar ervaring in engineering, prefab beton en geveltechniek. Samen met ruim vierhonderd vakkundige collega's werken we keihard aan innovatieve bouwconcepten."

Crediteurenvergadering
In de promotietekst wordt juist vermeld hoe snel de leverancier normaal gesproken werkt. "En dat in de helft van de traditionele bouwtijd!" Hoe het nu verdergaat met het bedrijf, is afwachten. Er is een bewindvoerder aangesteld. Op dinsdag 12 december staat een crediteurenvergadering gepland.

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be