Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Puy du Fou (groep)

Buurtbewoners zijn niet blij met plannen voor Puy du Fou in Meppel: 'Megalomaan prestigeproject'

13-09-2023, 14.48 uurBeeld: RTV Drenthe

Niet iedereen ziet de plannen voor een Nederlandse vestiging van themapark Puy du Fou zitten. De Franse firma wil over enkele jaren een park vol spektakelshows uit de grond stampen in de Drentse gemeente Meppel. Politici zijn tot nu toe enthousiast, maar buurtbewoners balen flink. Zij uiten hun zorgen in gesprekken met de regionale omroep RTV Drenthe.

Puy du Fou hoopt met het Nederlandse park honderdduizenden bezoekers per jaar te kunnen trekken. Hoewel de gemeente er achter de schermen al jaren mee bezig is, kwam het nieuws voor omwonenden zeer onverwachts. Zij waren in de veronderstelling dat ze nog vele jaren konden wonen en werken in het gebied.

De beoogde locatie bestaat voornamelijk uit landbouwgrond. Er wonen zo'n 25 mensen. Melkveehouder Alien Jalvingh noemt het project "een planologische ramp". Omdat er weinig beschermde natuur in de buurt ligt, speelt stikstofproblematiek voor boeren hier nauwelijks een rol. Toch is de toekomst van het melkveebedrijf door het toeristische initiatief plotseling onzeker geworden.

Nieuwe koeienstal
"Wij zijn volledig ingetekend in de plannen", verzucht melkveehouder Rudolf Stapel. Als Puy du Fou er daadwerkelijk komt, is voor het 36 jaar oude bedrijf geen plaats meer. Drie jaar geleden bouwden Stapel en zijn vrouw nog een nieuwe emissiearme koeienstal.

Ook ondernemers Marco Vermeer en Ilka van der Poel hebben onlangs nog fors geïnvesteerd in het gebied. Zij kochten in 2019 een oude boerderij, die inmiddels is omgebouwd tot een magazijn voor een webwinkel met wasbare luiers. "Een half jaar nadat we klaar waren met de verbouwing, kregen we een brief op de mat." Daarin staat dat de bewoners verplicht zijn om hun grond in het geval van een verkoop aan te bieden aan de gemeente.

Slapeloze nachten
Van der Poel kreeg er slapeloze nachten van. Melkveehouder Jalvingh heeft naar eigen zeggen al maanden last van stress door het nieuws. Ook Hans Wenke baalt. Hij woont al 52 jaar in het gebied en is niet van plan weg te gaan. De man zet bovendien vraagtekens bij de financiën. "Ik weet niet of dit financieel wel een goede zaak is."

Ilka van der Poel vindt dat Puy du Fou niets te zoeken heeft in Meppel. "Het klinkt megalomaan, als een prestigeproject. Dit gaat voor overlast zorgen. Licht-, geluids- en verkeersoverlast." Morgen worden de plannen besproken in de gemeenteraad. Verschillende inwoners zullen dan ook hun zegje doen.

Meer Puy du Fou (groep)
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be