Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
PortAventura World

Spaans pretparkresort PortAventura World wordt te koop gezet

12-09-2023, 09.57 uur

PortAventura World, het bekende pretparkresort in de Spaanse badplaats Salou, krijgt waarschijnlijk een nieuwe eigenaar. Op dit moment is de bestemming nog eigendom van de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR en de internationale private-equityfirma Investindustrial. Achter de schermen zijn de fondsen bezig om het grootste attractiepark van Spanje af te stoten.

Dat meldt de Spaanse zakenkrant Cinco Días op basis van bronnen uit de financiële wereld. De huidige eigenaren willen er ongeveer 1 miljard euro voor hebben. Naar verwachting zal de Amerikaanse bank J.P. Morgan de transactie in goede banen leiden, al staat dat nog niet helemaal vast.

PortAventura opende in 1995. Tussen 1998 en 2004 was het resort eigendom van de Amerikaanse entertainmentreus Universal. Daarna nam beleggingsfonds Criteria de touwtjes in handen. Investindustrial kwam eind 2009 om de hoek kijken. Vier jaar later verwierf KKR 49,9 procent van het bedrijf. Er werd een flinke groei doorgemaakt.

Record
Tegenwoordig bestaat de trekpleister uit zes themahotels en drie parken: PortAventura Park, Ferrari Land en Caribe Aquatic Park. Na de coronacrisis doet men weer goede zaken: het is de bedoeling om seizoen 2023 af te sluiten met 5,3 miljoen bezoekers. Dat zou een record zijn.

De verkoop van PortAventura World wordt al enige tijd voorbereid. KKR en Investindustrial hebben in januari van dit jaar nog een lening van zo'n 700 miljoen euro geherfinancierd. Die stap gaf de partijen meer ruimte om te kunnen investeren zonder last te hebben van schulden.

Nieuw hotel
Een nieuwe eigenaar kan zich volop richten op uitbreidingsmogelijkheden. Zo liggen er plannen klaar voor de bouw van een nieuw hotel in de omgeving. Verder bestaat de kans dat in de buurt een gigantisch entertainmentcomplex van het Amerikaanse merk Hard Rock uit de grond wordt gestampt, bekend van hotels, casino's en restaurantketen Hard Rock Cafe.

Het overnameproces bevindt zich nog in een voorbereidende fase, benadrukt de krant. KKR, Investindustrial, J.P. Morgan en PortAventura willen vooralsnog geen commentaar geven op het bericht. Eind 2022 gingen nog hardnekkige geruchten over een overname door Universal. Ook daar gaf PortAventura geen inhoudelijke reactie op.

Meer PortAventura World
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be