Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Minister over Dolfinarium Harderwijk: 'Zou eigenlijk moeten sluiten'

03-09-2023, 14.36 uur

Piet Adema, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, laat zich opvallend negatief uit over het Dolfinarium in Harderwijk. Hij komt aan het woord in een uitzending van het NOS Jeugdjournaal, waarin wordt gespeculeerd over de mogelijke sluiting van het dierenpark. Adema zegt dat het Dolfinarium in zijn ogen eigenlijk dicht moet.

De jeugdige kijkers van de nieuwsrubriek kregen zaterdagavond een reportage voorgeschoteld over de toekomst van het Gelderse park. Daarbij stond de vraag centraal: bestaat het Dolfinarium over tien jaar nog steeds? De ChristenUnie-minister legde uit waarom het Dolfinarium anno 2023 niet meer door de beugel kan.

"Dieren zijn geen mensen, die moet je echt als dieren behandelen", aldus Adema. "Vandaar dat we met het Dolfinarium hebben gesproken en gezegd hebben: dat moet anders. En ook de dingen die jullie doen met de dieren: dat kan niet meer."

Begrip
De minister toont begrip voor de standpunten van dierenactivisten. "Ik snap wel dat dierenrechtenorganisaties zeggen: zoals het Dolfinarium nu is, kan het niet, zou het eigenlijk moeten sluiten. Wij vinden dat eigenlijk ook."

Maar waarom zorgt Adema er dan niet voor dat de poorten gesloten moeten worden? Hij heeft het park nog een kans gegeven, vertelt hij. "Daarom zeggen we tegen het Dolfinarium: pas dat nou aan, zodat je niet hoeft te sluiten. Zoals de dieren zich in de natuur gedragen, zo moeten ze zich ook kunnen gedragen in het Dolfinarium."

Meer ruimte
Daar zijn afspraken over gemaakt tussen het Dolfinarium-management en de overheid. Over enkele jaren moeten verschillende verblijven verbeterd zijn, zodat dieren meer ruimte hebben in een meer natuurgetrouwe omgeving.

Voor de vijf minuten durende reportage van het Jeugdjournaal werd ook parkmanager Alex Tiebot geïnterviewd. Hij geeft toe dat dieren zich in het Dolfinarium nooit zullen gedragen als in het echt, omdat het nu eenmaal gaat om dieren in gevangenschap. "Hoe natuurlijk is dat? Ja, het is natuurlijk anders als in de natuur."

Vijftig jaar
Verder werd aan jonge Dolfinarium-bezoekers gevraagd hoe zij aankijken tegen de ophef over dierenwelzijn. Meerdere kinderen zijn van mening dat de dieren eigenlijk te weinig ruimte hebben. Tiebot blijft ondertussen vertrouwen houden in de toekomst. Volgens hem is er over vijftig jaar nog steeds plek voor een Dolfinarium.Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be