Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Leveranciers

Rick van Riel (29), animatronicbouwer van Toverland, is overleden

03-09-2023, 19.46 uur

De bekende animatronicbouwer Rick van Riel is deze zomer op 29-jarige leeftijd overleden. Hij was de afgelopen jaren onder andere actief voor het Limburgse attractiepark Toverland, ontwerp- en decoratiebedrijf Jora Vision en de Mini Efteling in Nieuwkuijk. Ook gaf de man regelmatig presentaties over het maken van robots voor pretparken.

Van Riel stierf al enkele maanden geleden, in juni. Tot nu toe bleef het trieste nieuws onder de radar. "Wij betreuren het enorm dat Rick van Riel overleden is", laat een woordvoerster van Toverland nu aan Looopings weten. "Rick heeft met zijn animatronics een belangrijke bijdrage geleverd aan de magie in Toverland."

Zo was hij verantwoordelijk voor de twee pratende herten in themagebied Wunderland, diverse interactieve toverpunten in entreegebied Port Laguna en de zeemeermin in de tovershow in het Magiezijn. Daarnaast legde hij de basis voor de pratende papegaai Ivy.

Groot verlies
De voorlichtster wenst nabestaanden veel sterkte. Ze spreekt over "een groot verlies". "Het werk van Rick zal nog lang te zien zijn in Toverland en vele bezoekers doen verrassen en verwonderen."De uit Klundert afkomstige robotbouwer werkte ook zo'n vier jaar voor de Mini Efteling, een hobbyproject van fans die onderdelen van de Efteling in het klein nabouwen. Hij verzorgde de techniek van de taferelen in de Sprookjestuin. Ook perfectioneerde hij de scènes van Carnaval Festival.

Totempaal
"Hij was hier jarenlang zowat wekelijks", vertelt een vertegenwoordiger van de Mini Efteling. "We zijn hem ontzettend dankbaar voor alles wat hij voor ons gedaan heeft. Zijn creaties leven voort, maar we missen hem enorm." Als eerbetoon werd een cartoonversie van het gezicht van Van Riel eerder al toegevoegd aan een totempaal in de Sprookjestuin.Directeur en eigenaar Jan Maarten de Raad van Jora Vision noemt het overlijden van Van Riel "moeilijk te accepteren, op zo'n jonge leeftijd". "Rick was een heel fijne collega en later zzp'er om mee samen te werken. Een echte vakman en gepassioneerd liefhebber van de techniek en onze branche."

Fata Morgana
We kennen Van Riel ook als de maker van een replica van de Efteling-attractie Fata Morgana, inclusief bewegende bootjes. Daarmee maakte hij veel indruk in 2013. Vóór zijn dood heeft Van Riel al zijn YouTube-video's offline gehaald. Bewegende beelden van het schaalmodel zijn daardoor lastig meer te vinden.In juli 2018 werd de Brabander geïnterviewd in de podcast Ochtend in Pretparkland. Ruim een jaar later, in oktober 2019, was hij te gast in de Efteling-podcast Kleine Boodschap. Die afleveringen staan nog wel online.


Meer leveranciers
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be