Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Artis

Leeuwen in Artis ontdekken hun nieuwe verblijf: tien keer zo groot als voorheen

03-10-2023, 14.30 uur

Artis presenteert een splinternieuw leeuwenverblijf. De drie leeuwen van de Amsterdamse dierentuin - twee vrouwtjes en een mannetje - hebben voortaan een stuk meer ruimte tot hun beschikking. Ze konden de afgelopen weken in alle rust wennen aan de nieuwe plek. Vandaag vond de officiële opening plaats.

Artis spreekt over een "historische mijlpaal", omdat dit het definitieve einde betekent van het vorige onderkomen van de leeuwen. Bij dat zogeheten Kerbertterras hadden de dieren erg weinig ruimte. Daarom besloot Artis jaren geleden om afscheid te nemen van de diersoort.

Er was toen immers geen geld om een nieuw verblijf te realiseren. Dankzij giften van twee anonieme weldoeners kwam het benodigde bedrag er alsnog. Landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en architect Alexander Lefebvre ontwikkelden een gebied dat in oppervlakte tien keer groter is dan het oude verblijf, met een heuvelachtig landschap.

Uitzichtpunten
De ontwerpers lieten zich inspireren door de Afrikaanse savanne in verschillende seizoenen, met een droog en begroeid gebied. Voor bezoekers zijn er meerdere uitzichtpunten. De dieren worden fysiek meer uitgedaagd door klimstructuren. Ook de geuren van planten moeten een extra verrijking vormen.Verder zullen de begroeide wateroevers straks een aantrekkelijke plek zijn voor lokale vogels zoals reigers, denkt de dierentuin. "Al is het betreden ervan op eigen risico." In het verleden kwamen meermaals beelden naar buiten van vogels die verslonden worden door de Artis-leeuwen.

Aanpassingen
"We zetten hiermee opnieuw een belangrijke stap in de vernieuwing van Artis als dierentuin en botanische tuin", zegt dier- en plantmanager Tjerk ter Meulen. Hij geeft aan dat het verblijf nooit helemaal af is: op basis van onderzoeksresultaten kunnen er altijd aanpassingen gedaan worden. "Naarmate de tijd verstrijkt zal het landschap meer verwilderen en zullen de leeuwen hun territorium verder eigen maken."Meer Artis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be