Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Diergaarde Blijdorp - Rotterdam Zoo

Diergaarde Blijdorp sluit vlinderkoepel Amazonica al na tien jaar: sloop dreigt

24-08-2023, 09.21 uur

Beeld: Dierenparken van Nederland, Jop Kempkes/Blijdorper Bende

Amazonica, de grote vlinderkoepel van Diergaarde Blijdorp, gaat per 1 september dicht. Er zijn al geruime tijd problemen met de houten dakconstructie van het gebouw, waar naast Zuid-Amerikaanse vlinders ook anaconda's, schildpadden, zoetwaterroggen en piranha's leven. Mogelijk wordt het bouwwerk gesloopt, slechts tien jaar na de opening.

Blijdorp noemt Amazonica zelf "het mooiste en grootste vlinderparadijs van Europa". "Beleef de Amazone in Blijdorp!", valt te lezen op de website van de Rotterdamse dierentuin. "Langs rivieroevers met tropische beplanting en heerlijk geurende bloemen waan je je in het Amazone-gebied. Een ware belevenis!"

Binnenkort moeten bezoekers van Blijdorp deze belevenis missen. Amazonica wordt gesloten voor publiek. Er zijn ernstige zorgen over de structurele integriteit van het koepelvormige gebouw van circa 2500 vierkante meter. Dat vertelt directeur Erik Zevenbergen in het clubblad van Vrienden van Blijdorp.

Verplaatsen
Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor het verplaatsen van de dieren al in volle gang. De komende maanden staat een grondige inspectie van het pand op de planning. Dan moet blijken of een renovatie nog tot de mogelijkheden behoort. Blijdorp vreest echter dat de iconische koepel gesloopt zal moeten worden.

De opening van Amazonica vond in 2013 plaats, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Vrienden van Blijdorp. De vereniging stak er zelf ruim 1 miljoen euro in. Al snel bleek het dak van de tropenkoepel veel minder stevig dan vooraf werd gehoopt. Als het erg hard waait, ontstaan er scheuren. Vorig jaar was bijvoorbeeld meermaals sprake van stormschade.

Geen gelukkige keuze
"Destijds is gekozen voor een vrij nieuwe en innovatieve dakconstructie", vertelt directeur Zevenbergen. "Daar zat dus een bepaald risico aan vast en helaas moeten we nu constateren dat het toen geen gelukkige keuze is geweest." Het introduceren van steviger materiaal is geen optie, omdat het geraamte daar niet op berekend is.

Tijdens de aanstaande sluiting wordt nog één keer een uitgebreide inspectie uitgevoerd. Als blijkt dat Amazonica niet gered kan worden, gaat de koepel tegen de vlakte. Wat Blijdorp dan met dit gedeelte van de dierentuin gaat doen, is nog niet duidelijk. Even verderop is nog meer ruimte voor nieuwe ontwikkelingen: daar bevindt zich de oude tribune van de voormalige vogelshow.Meer Diergaarde Blijdorp - Rotterdam Zoo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be