Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
GaiaZoo

Zebra's vertrekken uit GaiaZoo na conflicten met neushoorns

07-08-2023, 18.52 uur

In het Limburgse dierenpark GaiaZoo zijn voorlopig geen zebra's te zien. De dierentuin heeft afscheid genomen van de zogeheten Hartmanns bergzebra's naar aanleiding van aanhoudend geruzie met neushoorns. Dat gebeurde al in het najaar van 2022. Omdat bezoekers ernaar bleven vragen, geeft GaiaZoo-curator Emile Prins nu een uitleg over de verandering.

"Het is altijd een moeilijke beslissing om afscheid te moeten nemen van een diersoort, maar de zebra's en neushoorns in GaiaZoo konden keer op keer niet met elkaar overweg", aldus Prins. "Vooral de mannelijke zebra zocht het conflict met de neushoorns steeds op."

Dat leidde tot risicovolle situaties. Het was niet langer verantwoord om beide soorten tegelijkertijd in het buitenverblijf te houden. Daardoor stonden de neushoorns of zebra's om de beur een hele dag op stal. "Omdat dierwelzijn bij ons bovenaan staat, vonden we dit een onwenselijke situatie."

Lastige keuze
De zebra's waren een belangrijk onderdeel van het savannegebied, benadrukt Prins. Toch moest GaiaZoo "in het belang van de dieren deze lastige keuze maken". Men is niet over één nacht ijs gegaan. "Op advies van het Europese managementprogramma zijn ze uiteindelijk naar verschillende Europese dierentuinen gegaan."

Daardoor kunnen de dieren nu weer dagelijks gebruikmaken van een buitenverblijf. "Dat is voor de toekomst van deze zeldzame zebrasoort uiteindelijk beter." GaiaZoo denkt na over manieren om in de toekomst weer zebra's te kunnen tonen aan het publiek. "De afwezigheid van zebra's is dus hopelijk maar tijdelijk." Bovendien moeten de neushoorns over een tijdje meer ruimte krijgen.

Meer GaiaZoo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be