Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Video: Efteling legt paardenshow Raveleijn stil vanwege protestactie

05-08-2023, 14.08 uur

De Efteling heeft paardenshow Raveleijn vanmiddag noodgedwongen moeten stopzetten vanwege een protestactie. Twee dierenactivisten van de Vegan Strike Group kwamen de showarena binnen om te demonstreren tegen het gebruik van dieren in de voorstelling. Zij vinden dat dieren niet gebruikt moeten worden voor entertainment.

De actie vond plaats tijdens de show van 13.30 uur. Na zo'n tien minuten besloten de demonstranten de show te kapen. "Vervolgens is de productie stilgelegd en zijn alle gasten naar buiten begeleid", vertelt een woordvoerster van de Efteling aan Looopings. Op videobeelden is te zien en te horen hoe toeschouwers afkeurend reageren, met boegeroep.

Medewerkers verschijnen in allerijl ten tonele om potentieel gevaarlijke attributen, zoals zwaarden, weg te halen. Een filmpje toont ook hoe andere Efteling-bezoekers de arena betreden, ogenschijnlijk om de activisten aan te vallen. Een man kan op het laatste moment worden tegengehouden.

Paraplu
Vegan Strike-voorman Peter Janssen - met een ontbloot bovenlijf voorzien van leuzen - poogt zichzelf vast te ketenen aan een decorstuk. Een vrouwelijke collega staat in haar bh te protesteren, eveneens met teksten op haar lijf. Vanuit het publiek wordt op een gegeven moment een paraplu naar Janssen gegooid. Als daardoor zijn spandoek uit zijn handen valt, klinkt gejuich in de arena. Op het pamflet staat de tekst "Efteling: wij accepteren geen dieren in shows".

Er kwam geen politie aan te pas. "Wij hebben de activisten vriendelijk verzocht om het park te verlaten en daar hebben ze gehoor aan gegeven", aldus de voorlichtster. De Efteling doet ook geen aangifte naar aanleiding van het voorval.

Brandend paard
Het is niet voor het eerst dat activisten Raveleijn verstoren. In april 2019 gebeurde hetzelfde, toen na landelijke ophef over een stunt met een brandend paard. Toen deed de Efteling wel aangifte. Na de coronacrisis heeft men een nieuwe versie van Raveleijn ontwikkeld, zonder de omstreden stunt. Toch zijn de activisten in kwestie nog niet tevreden.

De voorlichtster benadrukt dat de Efteling dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan. "Onze dieren worden erg goed behandeld en dit wordt ook heel vaak gecontroleerd. We hebben juist veel aandacht voor het welzijn van de dieren. Maar deze activisten zijn tegen het gebruik van dieren in het algemeen, dus hun motivatie zal blijven bestaan." De productie van Raveleijn is in handen van het Franse bedrijf Puy du Fou.

Extra beveiligers
De Efteling kan op dit moment nog niet zeggen of er maatregelen volgen om te voorkomen dat Raveleijn de komende tijd vaker stilgelegd moet worden. Nadat de show in 2019 verstoord werd, zette het attractiepark een tijdlang extra beveiligers in op de tribunes.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be