Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Pairi Daiza

Belgisch dierenpark verwikkeld in conflict over btw-tarieven

05-08-2023, 23.26 uur

Pairi Daiza, de best bezochte dierentuin van de Benelux, vecht een geschil uit over btw-tarieven. Het Belgische dierenpark is het oneens met de interpretatie van btw-regels voor horecagelegenheden. In België gelden aparte belastingtarieven voor restaurants en voor de verkoop van eten en drinken.

Belastingtechnisch bestaat er een verschil tussen een levering en een dienst. De lijn ertussen is echter dun. Zo kan een afhaalzaak in een hoger belastingtarief vallen als er stoelen en tafels staan, zelfs als bezoekers hun voedingswaren zelf moeten ophalen bij een balie en niemand de tafels afruimt.

En wanneer naast een ijskar in de dierentuin parasols, verlichting en een geluidsbox worden geplaatst, zou er zomaar sprake kunnen zijn van een dienst in plaats van een levering. Ook dan schiet het belastingtarief omhoog. Pairi Daiza verschilt erover van mening met de autoriteiten. Dat is de aanleiding voor een conflict.

Maaltijd
In België wordt 6 procent btw gerekend bij het leveren - zonder dienst - van voeding en niet-alcoholische dranken. Het belastingtarief voor drankjes met alcohol is 21 procent. Bij een restaurantdienst moet 12 procent btw betaald worden over de maaltijd en 21 procent over alle drankjes, ook de niet-alcoholische.

De dierentuin heeft de buik vol van de complexe regelgeving, meldt zakenkrant De Tijd. Er wordt al een tijdlang een discussie gevoerd met de fiscus. De uitkomst daarvan laat nog op zich wachten. Het park, dat afgelopen jaar een recordomzet boekte van 105 miljoen euro, bracht er zelf nog niets over naar buiten. "We wensen momenteel geen uitspraken te doen over de lopende zaak", zegt een woordvoerder.

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Pairi Daiza
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be