Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Parks and Resorts Scandinavia

Meerdere achtbanen uit voorzorg dicht na dodelijk ongeluk

26-06-2023, 13.46 uur

Meerdere achtbanen staan tot nader order stil vanwege een dodelijk ongeluk in Zweden. Gisteren kwam een 35-jarige vrouw om het leven toen een rollercoaster in attractiepark Gröna Lund deels ontspoorde. Drie Zweedse zusterparken, net als Gröna Lund onderdeel van Parks and Resorts Scandinavia, hebben nu voorzorgsmaatregelen genomen.

Het gaat om de parken Furuvik, Kolmården en Skara Sommarland. In Furuvik blijft kinderachtbaan Draken (2020) voorlopig dicht. Kolmården sloot familieachtbaan Godiståget (2015). Beide attracties werden geleverd door de Duitse fabrikant Zierer. Die firma werkte ook mee aan Jetline in Gröna Lund, de achtbaan waar zondag het ongeval plaatsvond.

"De attractie is gesloten vanwege het tragische ongeval bij de achtbaan Jetline in Gröna Lund", valt te lezen op de websites van beide parken. "We wachten het lopende onderzoek af, aangezien deze achtbaan dezelfde fabrikant heeft als Jetline. Hoewel er geen indicatie is dat er iets mis is, sluiten we de attractie toch om veiligheidsredenen."

Opnieuw keuren
Zusterpark Skara Sommarland laat voor de zekerheid alle achtbanen opnieuw keuren, ook al zijn er geen overeenkomsten met Jetline. Gröna Lund huisvest zelf ook nog een Zierer-achtbaan: Nyckelpigan uit 1976.

Voor zover bekend zijn andere Europese achtbanen die gebouwd werden door Zierer wel operationeel. Dat geldt ook voor attracties van het verdwenen merk Schwarzkopf, de tweede leverancier die verantwoordelijk was voor de 35 jaar oude Jetline.

Ziekenhuis
Onderzoek moet uitwijzen hoe het bizarre incident in Gröna Lund kon gebeuren. Naast het dodelijke slachtoffer raakten negen personen gewond. Vier van hen liggen op dit moment nog in het ziekenhuis. Ze zijn buiten levensgevaar. Het pretpark in Stockholm heeft aangekondigd minimaal een week gesloten te blijven.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be