Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling: Danse Macabre

Toiletten bij nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre worden genderneutraal

06-06-2023, 11.34 uurBeeld: @cindy_ve

De toiletten bij de nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre kennen geen klassieke verdeling tussen mannen en vrouwen. In plaats daarvan wordt een nieuw toiletgebouw, dat binnenkort opengaat, genderneutraal. Men deelt de toiletten op in een grote ruimte met hokjes en een ruimte met urinoirs. Van de toilethokjes kan iedereen gebruikmaken.

Danse Macabre opent in 2024, maar een bijgebouw is al over enkele weken toegankelijk. Dat bestaat uit de kruidenierszaak In den Swarte Kat en toiletten met de toepasselijke naam De Laetste Hoop. Tot nu toe zijn in de Efteling alleen aparte toiletten voor mannen en vrouwen te vinden. Bij dit project werd gekozen voor een andere oplossing.

Dat bevestigt een Efteling-woordvoerder desgevraagd aan Looopings. "Er komen geen aanduidingen voor mannen of vrouwen, maar voor het soort toilet: een urinoir of toiletpot", legt de voorlichter uit. "Ook komen er een paar familietoiletten." Dat zijn grotere ruimtes waar een ouder en kind samen naar het toilet kunnen, met een grote en een kleine wc.

Petitie
Vorig jaar startte een fan nog een petitie in de hoop dat de Efteling genderneutrale toiletten zou invoeren. Hoewel de Efteling vaak beweert niet voorop te willen lopen met maatschappelijke kwesties, gebeurt het nog niet vaak dat een groot Nederlands attractiepark toiletten op deze manier indeelt.

Avonturenpark Hellendoorn heeft al enkele jaren gemengde wc's op één locatie, namelijk tegenover achtbaan Balagos. In pretparken in bijvoorbeeld Scandinavië komen genderneutrale toiletten wel veelvuldig voor. Disneyland Paris deed er onlangs een experiment mee.

Andere toiletten
Overigens is de Efteling niet van plan om de komende tijd bestaande toiletgebouwen ook genderneutraal te maken. "We gaan de andere toiletten niet aanpassen", zegt de woordvoerder. Meerdere toiletten in het park zijn de afgelopen weken grondig gerenoveerd. Daarbij bleef de verdeling tussen mannen en vrouwen bestaan.

Meer Efteling: Danse Macabre
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be