Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling gaat beleid gehandicaptenpas niet wijzigen ondanks fraude

22-05-2023, 21.45 uurBeeld: @cindy_ve

Hoewel Efteling-bezoekers misbruik blijken te maken van de mindervalidenpas, zijn er geen plannen om het beleid aan te passen. Dat vertelt een woordvoerder van de Efteling aan Looopings. Afgelopen weekend ontstond ophef naar aanleiding van het verhaal van een verontwaardigde moeder. Zij merkte dat groepen jongeren de pas aanvragen om de wachtrijen over te kunnen slaan, ook al hebben ze zelf geen beperking.

Wie gebruik wil maken van de zogeheten faciliteitenkaart hoeft geen bewijs te laten zien. Efteling-medewerkers vragen ook niet om medische gegevens of informatie over de aard van de beperking. Onterecht een pas aanvragen is dus een fluitje van een cent. Toch is de Efteling niet van plan om de regels voor bezoekers met een beperking aan te scherpen.

Het attractiepark stopte enkele jaren geleden juist met het vragen naar een doktersverklaring. "Uit gastgerichtheid", zegt de voorlichter. "We willen gasten met een beperking niet belasten met allerlei handelingen en vragen. De Efteling is er voor iedereen en iedereen moet zich welkom voelen."

Benadelen
Kennelijk werkt dat fraude in de hand. De woordvoerder geeft toe dat dit "weleens" voorkomt. "Dit vinden we heel vervelend en keuren we ten zeerste af. We gaan uit van de goedheid van onze gasten en vertrouwen erop dat men geen misbruik maakt. Gasten die er misbruik van maken, benadelen hiermee gasten met een beperking."

Desondanks ziet de Efteling het niet zitten om strengere regels te hanteren. "We zijn niet voornemens om ons beleid aan te passen. We blijven wel altijd nadenken over hoe we de faciliteitenkaart nog beter kunnen maken."

Getraind
Wanneer er twijfels ontstaan over het gebruik van een faciliteitenkaart, kunnen leidinggevenden wel het gesprek aangaan met gasten. "Zij zijn hiervoor getraind." Als misbruik wordt vastgesteld, volgen mogelijk maatregelen. Het blijft echter lastig om aan te tonen dat er geen sprake is van een echte beperking zonder te vragen om specifieke informatie.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be