Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Futuroscope

Frans pretpark recyclet urine van bezoekers voor de landbouw

23-05-2023, 18.44 uur

Zonder dat ze het merken, helpen de bezoekers van een Frans pretpark mee aan het produceren van een duurzaam landbouwproduct. Attractiepark Futuroscope bewaart de urine van plassende gasten. De vloeistof wordt gerecycled en omgezet in een biostimulant voor de landbouwwereld.

Biostimulanten zijn producten die de weerstand van planten kunnen verhogen. "De vloeistof wordt gebruikt als weekmedium voor micro-organismen, waardoor planten beter in staat zijn voedingsstoffen op te nemen die van nature aanwezig zijn", legt een woordvoerder uit. Er zijn dan minder synthetische meststoffen nodig.

Futuroscope vangt de menselijke uitscheiding op in een reukloze tank, die regelmatig wordt geleegd door het bedrijf Toopi Organics. De firma werd in 2019 opgericht. Sinds 2021 is er een samenwerking met Futuroscope. In eerste instantie was er sprake van een testfase. Nu het experiment geslaagd blijkt, worden stap voor stap alle urinoirs in het park vervangen door exemplaren die geschikt zijn voor recycling.

23.000 liter
Dat moet binnen drie jaar gebeurd zijn. De speciale urinoirs besparen 3 liter drinkwater per gebruik. Tot op heden zijn ze geïnstalleerd in vier toiletgebouwen in Futuroscope. Er werd al 23.000 liter urine opgevangen en ruim 275.000 liter water bespaard.

Toopi Organics zamelt ook urine in bij tankstations langs snelwegen, in scholen en op grote festivals. Het eindproduct Lactopi Start is tot nu toe goedgekeurd in zes Europese landen: Frankrijk, België, Griekenland, Spanje, Italië en Portugal.

Meer Futuroscope
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be