Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Weer fietsen gestolen uit Efteling-stalling: nog steeds geen permanent toezicht

03-06-2023, 18.39 uurBeeld: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, @Coshira_

Er zijn de afgelopen weken wederom fietsen gestolen uit de onbemande fietsenstalling van de Efteling. Hoewel de Efteling-directie het gebruik van de fiets zegt te stimuleren, weigert het management om ter controle een medewerker neer te zetten bij de stalling. Tot overmaat van ramp werd een beveiligingscamera onlangs tijdelijk verwijderd.

Efteling-directeur Fons Jurgens presenteert zichzelf als fietsambassadeur. Hij zegt het belangrijk te vinden dat bezoekers en medewerkers uit de omgeving de auto laten staan en met de fiets naar het attractiepark komen: voor het milieu én voor de mentale en lichamelijke gezondheid.

"Fietsen en de Efteling staan beide voor plezier, voor ontspanning en voor je hoofd een keer leegmaken", vertelde Jurgens een tijdje geleden in een interview. "Met de fiets beweeg je al naar de Efteling toe. We zitten hier ook in een mooie, natuurlijke omgeving en dat daagt altijd wel uit om te gaan fietsen."

Stikstofuitstoot
Ook voor de Efteling zelf is het lucratief als meer mensen op de fiets komen. De Kaatsheuvelse trekpleister worstelt al jaren met een verouderde natuurvergunning, die beperkingen oplegt op het gebied van verkeersbewegingen en de bijbehorende stikstofuitstoot. Wanneer buurtbewoners de fiets pakken in plaats van de auto, leidt dat tot minder stikstofemissie.

Maar wat is er volgens Jurgens precies nodig om mensen op de fiets te krijgen? "Je moet ermee starten dat mensen, als ze met de fiets komen, hun fiets in ieder geval goed kunnen wegzetten", zei de Efteling-baas enkele jaren geleden. "Maar je moet ze ook stimuleren." Mooie woorden, maar in de praktijk doet de Efteling-directie bar weinig om fietsende bezoekers tegemoet te komen.

Verwijderd
Er staat al geruime tijd geen personeelslid bij de fietsenstalling naast de hoofdingang. Een woordvoerder verdedigde die keuze vorig jaar nog door te zeggen dat er wel camerabewaking aanwezig was. Dat zou diefstal moeten tegengaan. De aanwezige camera werd onlangs echter onaangekondigd verwijderd. Volgens een voorlichter was de camera even elders in het park nodig.

Dieven sloegen direct toe: op social media wordt melding gemaakt van meerdere fietsendiefstallen. Efteling-abonnementhouders waarschuwen elkaar om voorlopig niet de fiets te pakken. Sinds enkele dagen staat er weer een camera.

Oplossing
De woordvoerder belooft dat de kwestie de aandacht heeft. "We realiseren ons dat dit niet helpt bij het stimuleren van het gebruik van de fiets. Daarom is de camera snel teruggeplaatst en denken we na over een permanente oplossing." Er zou in ieder geval een "goede samenwerking" zijn met de politie, in het geval van diefstallen. "Dat leverde in het verleden al meerdere keren positieve resultaten op."Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be