Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Furuvik

Demonstraties bij Zweeds attractie- en dierenpark na doodschieten chimpansees

14-05-2023, 23.58 uur

Het Zweedse attractie- en dierenpark Furuvik heeft dit weekend demonstranten over de vloer gehad. Tijdens de seizoensstart van de trekpleister vonden er twee protestacties plaats bij de ingang. Aanleiding is de dood van meerdere chimpansees in december vorig jaar. De apen ontsnapten uit hun verblijf toen het park gesloten was.

Om de veiligheid van aanwezige medewerkers te kunnen garanderen, werd destijds besloten om scherpschutters in te schakelen. Zij hebben drie chimpansees doodgeschoten. Een vierde overleed later. De tumultueuze ontsnapping kostte ook aan andere dieren het leven.

Volgens Furuvik had men geen andere mogelijkheid, omdat een verdoving pas na tien minuten zou werken. Dat zou een te groot risico vormen voor de veiligheid. Dierenactivisten zien dat anders. Zij beweren dat de dood van de apen onnodig was. Na het voorval ontving het park veel heftige reacties via social media, telefoon en e-mail, waaronder bedreigingen.

Drones
Zaterdag werd er dus gedemonstreerd voor de poort. Daar was het management op voorbereid. Ook de politie was ingeseind. Er werd gesurveilleerd met behulp van drones. Uiteindelijk kwamen enkele tientallen demonstranten naar het park. Ze droegen spandoeken en protestborden om hun mening kenbaar te maken. Bovendien namen ze bloemen, kaarsjes en foto's van de chimpansees mee.

De acties verliepen echter vreedzaam: van incidenten was geen sprake. Directrice Sandra Wilke laat aan Zweedse media weten dat ze de mening van de actievoerders respecteert. Ze was zelf ter plaatse om met de activisten in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden.

Excuses
Furuvik heeft al meermaals excuses aangeboden voor het feit dat de chimpansees konden ontsnappen. Over de gebeurtenis is het laatste woord nog niet gezegd: er loopt nog een onderzoek dat moet uitwijzen of het personeel goed en rechtmatig gehandeld heeft door de dieren te euthanaseren. Wat er met de overgebleven drie chimpansees gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Het park overlegt daarover met branchevereniging EAZA.

Meer Furuvik
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be