Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Floriade Expo

Nooit meer een Floriade: tuinbouwtentoonstelling houdt op te bestaan

12-04-2023, 18.59 uur

Er komt geen nieuwe Floriade meer. De afgelopen decennia werd de wereldtuinbouwtentoonstelling één keer in de tien jaar ergens in Nederland gehouden. Na zeven edities heeft de initiatiefnemer, de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR), besloten om de stekker uit het concept te trekken. Daarmee was de Floriade Expo 2022 in Almere de allerlaatste editie van de Floriade ooit.

De afgelopen maanden heeft de NTR geen enkele aanmelding ontvangen van een gemeente die de Floriade van 2032 zou willen organiseren. Dat is niet gek: de Floriade van 2022 was in elk opzicht een drama, met als absolute dieptepunt een fors verlies. Dat bedrag moet worden opgehoest door de belastingbetaler. Volgens de gemeente Almere bedraagt het totale verlies 103,3 miljoen euro.

Er kwamen veel minder mensen dan begroot: 685.000 in plaats van ruim twee miljoen. Bovendien was het terrein bij de officiële opening nog niet af en reageerden veel bezoekers teleurgesteld op het aanbod. Het gevolg: geen enkele gemeente durft het nog aan om zelf de Floriade in huis te halen. De NTR concludeert dan ook dat het concept "niet meer past in deze tijd".

Communicatiemethoden
"Hoewel het concept zich sterk aangepast heeft van productpresentaties naar duurzaamheid, gezondheid en de groene stad, heeft de laatste Floriade in Almere aangetoond dat de communicatiemethoden zodanig veranderd zijn dat een groot evenement als de Floriade niet meer de grote bezoekersaantallen trekt en financieel haalbaar is", luidt de conclusie.

De Floriade werd achtereenvolgens gehouden in Rotterdam (1960), Amsterdam (1972 en 1982), Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002), Venlo (2012) en Almere (2022). De laatste edities zorgden allemaal voor verlies. In dat opzicht heeft het nog lang geduurd voordat de Floriade definitief is stopgezet. De NTR denkt nog wel na over een alternatief, kleinschaliger evenement.

Rechtszaak
Op de plek van de Floriade in Almere zou na het evenement begonnen worden met de bouw van een woonwijk. Een half jaar later is er nog niks gebeurd. Ook dat project heeft vertraging opgelopen. De gemeente ligt in de clinch met de projectontwikkelaar. Die ruzie draait nu uit op een rechtszaak.

Meer Floriade Expo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be