Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Attractiepark Toverland

Video: achter de schermen bij veiligheidsinspectie in Toverland

07-04-2023, 23.59 uur

Hoe wordt gecontroleerd of attracties in pretparken wel veilig zijn? Daarover gaat een video van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die in ons land toezicht houdt op de veiligheid van speeltoestellen en attracties. In een YouTube-reportage wordt een NVWA-inspecteur gevolgd tijdens een bezoek aan Toverland.

Hij legt uit welke verantwoordelijkheden Toverland heeft en wat de NVWA precies doet. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor onafhankelijke keuringsinstanties, zoals TÜV Nederland. Zij controleren hoe veilig attracties daadwerkelijk zijn. De NVWA houdt een oogje in het zeil door risicogericht te checken of parken voldoen aan de wettelijke eisen.

"Dit betekent dat inspecteurs naar parken gaan waar op basis van de actuele kennispositie de risico's hoger worden ingeschat", aldus de NVWA. In 2022 inspecteerde men bijvoorbeeld ruim honderd attracties en speeltoestellen in verschillende twintig pretparken. Bij zeven attracties in zes parken werden toen onvolkomenheden geconstateerd.

Vingerbeknelling
Op drie plekken bleek sprake te zijn van een risico op vingerbeknelling. Elders was de elektra niet op orde. En in drie parken was de administratie onvolledig. Alle informatie over onderhoudswerkzaamheden moet op de juiste manier gedocumenteerd worden. Bij latere herinspecties waren alle problemen verholpen.

In de videoreportage van de NVWA, opgenomen in Toverland, wordt onder meer stilgestaan bij spinning coaster Dwervelwind. Bij die attractie vond enkele jaren geleden nog een merkwaardig incident plaats. Een trein van de achtbaan viel halverwege de baan stil, nadat een object tussen de wielen terecht was gekomen.



Meer Attractiepark Toverland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be