Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Diergaarde Blijdorp - Rotterdam Zoo

Wereldberoemde Blijdorp-gorilla Bokito onverwachts overleden

05-04-2023, 15.56 uur

Diergaarde Blijdorp rouwt om de dood van de wereldberoemde zilverruggorilla Bokito. Het dier werd in 2007 wereldnieuws toen hij ontsnapte uit zijn verblijf. Gisteren overleed hij op 27-jarige leeftijd. "Geheel onverwacht", laat de Rotterdamse dierentuin weten.

Verzorgers merkten zondag dat Bokito zich niet lekker voelde. Maandag is zijn mest onderzocht en werd hij extra geobserveerd. Toen er dinsdag nog geen verbetering was in de situatie, is besloten om het dier verder te onderzoeken en vocht toe te dienen, onder verdoving.

"Tijdens de narcose is hij overleden", meldt het dierenpark. "De oorzaak is nog niet bekend. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan." Volgens Blijdorp is de gorillagroep "aangeslagen" door de gebeurtenis. Ook onder medewerkers heerst er verslagenheid.

Ernstig gewond
Bokito kwam op 14 maart 1996 ter wereld in Zoo Berlin. In 2005 verhuisde hij naar Rotterdam, in het kader van een Europees fokprogramma. Twee jaar later lukte het de gorilla om uit zijn verblijf te ontsnappen. Daarbij sleurde hij een vrouwelijke bezoeker mee, die ernstig gewond geraakte.

Ze had diverse breuken, een verbrijzelde hand en meer dan honderd beten over haar hele lichaam. Later bleek dat de vrouw Bokito vier dagen per week bezocht en veelvuldig oogcontact met hem maakte. In een restaurant raakten na de aanval op de vrouw nog drie mensen gewond.

Verdovingsgeweer
Uiteindelijk kon de aap na een uur uitgeschakeld worden met een verdovingsgeweer. De ontsnapping en aanval leverden Bokito wereldfaam op. Hij kreeg tien nakomelingen en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot "een sociale familieman", aldus Blijdorp. "Hij zorgde voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden."

Bokito heeft het zelfs geschopt tot het woordenboek. Volgens Van Dale is de term bokito een "benaming voor een zwaarbehaarde man, een vandaal of relschopper". Ook de afgeleide woorden bokitogedrag ("machogedrag waarmee iemand anderen bedreigt of probeert te imponeren") en bokitoproof ("afscheidingen, omheiningen en ruimtes bestand tegen uitbarstingen van grof geweld") kwamen in het woordenboek terecht.



Meer Diergaarde Blijdorp - Rotterdam Zoo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be