Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling: Danse Macabre

Efteling de mist in met NFT-project: 3D-modellen Spookslot liggen al op straat

29-03-2023, 03.34 uur

De Efteling wil komende maand een 3D-weergave van het verdwenen Spookslot presenteren, maar het project is voortijdig uitgelekt. Het is de bedoeling dat iedereen de gesloopte Efteling-attractie binnenkort virtueel kan bekijken in een digitale omgeving. Medewerkers krijgen ook een digitale sleutel - een zogeheten NFT - om daadwerkelijk naar binnen te gaan. Een NFT kan online verhandeld worden voor cryptovaluta. Het is echter de vraag hoeveel zo'n NFT nu nog waard is.

Oplettende Efteling-fans ontdekten namelijk dat de 3D-modellen uit de Spookslot-simulatie gewoon openbaar online staan. Op het online platform Reddit verschenen dinsdagavond links naar vijf verschillende bestanden, die samen het volledige interieur van het Spookslot vormen. Het gaat om de wachtrij, de hoofdshow en drie ruimtes achter de schermen, waaronder de kelder.

Iedereen met een beetje computerkennis kan nu virtueel ronddwalen door het Spookslot, zonder een NFT te hoeven kopen. De Efteling zal er flink van balen: dit zijn juist de onderdelen die eigenlijk exclusief hadden moeten blijven voor medewerkers en - uiteindelijk - andere NFT-bezitters. Hoewel het detailniveau soms wat te wensen overlaat, geven de modellen een uitstekend beeld van hoe de iconische griezelattractie was opgebouwd. Ze bevatten intrigerende doorkijkjes, ongebruikelijke perspectieven en bijzondere weergaves van plekken die nooit toegankelijk waren voor publiek.

Bestandsformaat
De uitgelekte files zijn .bin-bestanden. Na het downloaden kan de .bin-extensie bij elk document vervangen worden door de extensie .gltf. Dat is het een bestandsformaat voor 3D-creaties. Vervolgens zijn de files te openen via gespecialiseerde 3D-programma's en -websites. Wie googelt naar 'gltf viewer', komt direct een hoop gratis sites tegen die de bestanden moeiteloos kunnen uitlezen.

De Efteling heeft de bewuste files na enkele uren verwijderd. Ondertussen zijn de originele bestanden echter al zo vaak gedownload dat ze ongetwijfeld rond zullen blijven zwerven in de gemeenschap: ze zijn doodeenvoudig te delen. Ook zijn ze nog te raadplegen via de Wayback Machine, een website die oude versies van online documenten archiveert. Looopings toont ter illustratie enkele tientallen screenshots die gemaakt zijn in de Spookslot-simulatie.

Stupide
Een hoop Efteling-liefhebbers zullen in hun vuistje lachen bij het horen van het nieuws over het amateuristische beveiligingslek. Het attractiepark wekte eerder verbazing en woede door de digitale spookruïne af te schermen voor fans én door zich plotseling bezig te houden met de wereld van NFT's. Sommige Efteling-fans vonden het plan zo stupide klinken dat ze dachten aan een 1 aprilgrap. Al snel bleek echter dat het project bloedserieus is.Meer Efteling: Danse Macabre
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be