Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Holland

Walibi Holland is overstag: binnenkort een rookverbod met rookzones

23-03-2023, 10.03 uur

Overal mogen roken in de buitenlucht is binnenkort verleden tijd in de Nederlandse attractie- en dierenparken. Nagenoeg alle grote pretparken en dierentuinen hebben inmiddels een rookverbod ingevoerd of maken plannen voor een nieuw rookbeleid. Walibi Holland is de volgende op het lijstje.

De afgelopen jaren werden de rookregels al aangescherpt in Slagharen, Burgers' Zoo, Wildlands, Avonturenpark Hellendoorn, Madurodam, Drievliet, DierenPark Amersfoort, Apenheul, Julianatoren en Ouwehands Dierenpark. Daar moeten rokende bezoekers voortaan een afgezonderde rookzone opzoeken. Artis verbood het opsteken van een sigaret overal.

Afgelopen najaar volgde de Efteling. Sindsdien is het proces in een stroomversnelling geraakt. Onlangs sloten Toverland en GaiaZoo zich aan bij het landelijke initiatief Rookvrije Generatie. Het Dolfinarium wil komende zomer een rookverbod invoeren. Ook bij Safaripark Beekse Bergen wordt er intern over gesproken.

Niet direct
Walibi Holland gaat op vrijdag 7 april weer open na een winterstop. Op dat moment zal het attractiepark in Biddinghuizen nog niet rookvrij zijn. "We werken momenteel inderdaad aan een rookvrij beleid", zegt een voorlichtster. "Dit zal echter nog niet direct ingaan op 7 april, als wij onze deuren weer openen, maar ik kan je verzekeren dat er hard aan gewerkt wordt."

Een ingangsdatum is nog niet bekend. Voor Walibi Holland zal met name handhaving een uitdaging worden: het pretpark lokt voornamelijk jongeren. "Veel van onze bezoekers zijn tieners", zei een woordvoerster enkele jaren geleden. "Zij vinden het over het algemeen niet zo erg als leeftijdsgenootjes in hun buurt roken." Inmiddels denkt het Walibi-management daar anders over. Sinds 2020 is kindergebied Walibi Play Land al rookvrij.

Meer Walibi Holland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be