Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Texel Zoo

Texel Zoo in gevaar: gemeentebestuur Texel wil af van dierentuin

20-03-2023, 15.58 uur

Het voortbestaan van een dierentuin op waddeneiland Texel is in gevaar. Het kleinschalige dierenpark Texel Zoo beschikt wel over een dierentuinvergunning, maar van een omgevingsvergunning is geen sprake. Daarmee is Texel Zoo in strijd met het bestemmingspan. De gemeente onderzoekt al sinds 2017 wat er met de trekpleister moet gebeuren.

Nu heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad geadviseerd om geen omgevingsvergunning te verlenen. Daarmee staat de toekomst van het dierenparkje op losse schroeven. Men wil afzien afzien van legalisering omdat Texel Zoo niet past bij de "Texelse kernwaarden".

"De dierentuin richt zich op exotische dieren en heeft geen enkele binding met het Texelse landschap", valt te lezen in het oordeel. "Dit is ook een dagrecreatieve ontwikkeling midden in het agrarisch gebied. Deze ontwikkeling past niet binnen de kernwaarden." Verder wordt volgens het college niet voldaan aan de parkeernormen. Bovendien vreest men een verkeerd signaal af te geven aan andere ondernemers door illegale dagrecreatie te legaliseren.

Tuincentrum
Texel Zoo is voortgekomen uit Tuincentrum Eureka, geopend in 1994. In de loop der jaren kwamen daar steeds meer dieren bij, waaronder vogels, vlinders en roofvogels. Uiteindelijk werd het tuincentrum steeds minder belangrijk en kreeg de dierenafdeling de overhand. In 2016 namen roofvogeltrainer Martijn Padberg en dierverzorger Marielle Blauw het bedrijf over.

Het dierenpark is vandaag de dag aangesloten bij vereniging Dier en Park, de brancheorganisatie voor regionale dierentuinen. Eigenaar Padberg reageert verbaasd en ontsteld op het nieuws. In april buigt de gemeenteraad zich over het geschil. Daarna moet een definitieve knoop doorgehakt worden.

Meer Texel Zoo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be