Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Boudewijn Seapark

Boudewijn Seapark vrijgesproken voor dodelijk ongeluk

20-03-2023, 16.31 uur

Het Belgische attractie- en dierenpark Boudewijn Seapark wordt vrijgesproken voor de dood van een 26-jarige medewerker. Kylian Vandemaele kwam in oktober 2020 om het leven tijdens werkzaamheden aan een elektriciteitskast. Hij werd geëlektrocuteerd. De arbeidsinspectie trof na afloop verschillende inbreuken aan in het park in Brugge.

Zo beschikte Boudewijn Seapark tussen 2012 en het moment van het ongeluk niet over een interne preventieadviseur. Vandemaele, die hoofd van de technische dienst was, zou nooit een adequate opleiding gekregen hebben. Volgens het Openbaar Ministerie was de werkgever om die reden verantwoordelijk voor het ongeval.

De rechtbank ging daar slechts deels in mee. Hoewel de inbreuken werden bevestigd, vindt de rechter het niet bewezen dat ze aangewezen kunnen worden als de directe oorzaken van het dodelijke incident.

Spanning
Slachtoffer Vandemaele had bovendien kunnen weten dat hij zelf niet aan de elektriciteitskast had mogen zitten: daar was een externe elektricien verantwoordelijk voor. Waarschijnlijk vergat hij de spanning van de kast te halen.

Vanwege de inbreuken moet Boudewijn Seapark een geldboete van 4000 euro betalen, waarvan de helft voorwaardelijk. De nabestaanden van Vandemaele krijgen geen schadevergoeding. Het park is ook veroordeeld omdat er niet direct melding is gedaan van het arbeidsongeval. Een spoedarts in het ziekenhuis moest na het overlijden van de medewerker zelf de politie inschakelen.

Meer Boudewijn Seapark
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be