Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Puy du Fou

Bioscoopfilm van Frans themapark Puy du Fou: afgekraakt door critici, maar wel succesvol

24-03-2023, 16.33 uur

De allereerste bioscoopfilm van het Franse themapark Puy du Fou is een succes. Hoewel filmcritici de productie Vaincre ou Mourir massaal hebben afgekraakt, staan Fransen in de rij om de speelfilm te bekijken. Eind januari vond de première plaats. In twee maanden tijd lokte de film meer dan 300.000 bezoekers.

Dat heeft Puy du Fou bekendgemaakt op social media. Vaincre ou Mourir werd neergesabeld door filmrecensenten. Weekblad Télérama noemde de film bijvoorbeeld "zo slecht dat zelfs de grootste aanhangers van het koningshuis het zullen haten". Dagblad Le Monde sprak over "historische bagger" en een gebrek aan "Hollywood-kwaliteit": de film zou zo veel gebreken hebben dat het eindresultaat onbedoeld belachelijk en komisch is geworden.

Filmwebsite EcranLarge had er een halve ster voor over. De Puy du Fou-film wordt beschreven als "één van de langste en meest pijnlijke audiovisuele ervaringen van de afgelopen jaren". Website Abus de Ciné hield het bij nul (!) sterren. "Het is moeilijk om een recensie te schrijven over een film die totaal geen respect heeft voor het medium. Voor elke filmliefhebber zal dit een extreem pijnlijke ervaring zijn. Hoe kun je in zo'n korte tijd zo veel blunders aaneenrijgen?"

Franse revolutie
De linkse krant Libération kondigde de film aan met de titel "Le Puy du Fourbe", een woordspeling op de parknaam. 'Fourbe' betekent 'bedrog'. Volgens het blad herschrijft de film de geschiedenis van de Franse revolutie "volgens hetzelfde ultrarechtse en bevooroordeelde model als de shows in het park". Filmsite Mondociné noemt het "ellende op allerlei vlakken". "Wat zou erger zijn, de inhoud of de vorm?"

Vaincre ou Mourir is in achttien dagen gefilmd, met een budget van 5 miljoen euro. Het verhaal werd losjes gebaseerd op een show uit het pretpark: Le Dernier Panache uit 2016. Ondanks alle kritiek blijkt de productie dus wel een commercieel succes. Voor Puy du Fou smaakt dat naar meer: achter de schermen wordt al nagedacht over de volgende Puy du Fou-film.Meer Puy du Fou
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be