Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Koninklijke Burgers' Zoo

Burgers' Zoo introduceert nieuwe kwallensoort in Burgers' Ocean

01-03-2023, 17.23 uur

Er zijn weer kwallen te zien in Burgers' Zoo. Bezoekers van de Arnhemse dierentuin komen sinds kort zeenetels tegen bij de ingang van het overdekte gedeelte Burgers' Ocean. In het dierenpark waren in het verleden al verschillende soorten kwallen te vinden. De laatste tijd ontbrak de diersoort.

Jarenlang toonde Burgers' Zoo oorkwallen aan het publiek op de plek waar nu de zeenetels zitten. "Het houden en verzorgen van kwallen is echter een erg intensief proces, vooral als je er ook mee kweekt achter de schermen", legt een woordvoeder uit. Daarom heeft men er op een gegeven moment voor gekozen om afscheid te nemen van de kwallen.

Vervolgens werd het kwallenaquarium gebruikt om aandacht te vragen voor een wereldwijd probleem dat de oceanen bedreigt: de plastic soep. In 2019 keerden de kwallen terug. Toen introduceerde Burgers' Zoo al zeenetels, oftewel kompaskwallen. Dat was echter geen groot succes.

Precair proces
"Het bleek voor ons erg lastig te zijn om met die specifieke soort goed te kweken. De cyclus die een kwal doorloopt van larfje tot volwassen dier is een heel precair proces." Daarbij moet met heel veel zaken rekening worden gehouden. "Denk aan de juiste - vaak minuscuul kleine - voeding, de juiste waterstroming - niet te hard, maar ook weer niet te zacht - en de juiste waterkwaliteit."

Omdat de dierentuin er niet in slaagde om volwassen kwallen te kweken, is er weer gestopt met de kwallensoort. Onlangs kreeg het park de mogelijkheden om een ander soort zeenetel te krijgen van een collega-aquarium, waar al succesvol met de soort gekweekt wordt. "Ze kunnen dus regelmatig dieren met ons uitwisselen."

Zeenaalden
Binnenkort volgt nog een andere toevoeging in Burgers' Ocean: verzorgers zijn druk bezig om één van de bestaande aquaria geschikt te maken voor zeenaalden. Dat is een straalvinnige vissoort, verwant aan het zeepaardje. De zeenaalden bevinden zich nu nog achter de schermen.



Meer Koninklijke Burgers' Zoo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be