Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Artis

Artis ontwikkelt bankje gemaakt van olifantenpoep

22-02-2023, 12.57 uur

Een nieuwe bank in Artis is deels gemaakt van olifantenpoep. De Amsterdamse dierentuin liet een duurzaam parkbankje ontwikkelen, dat voor 65 procent bestaat uit olifantenmest en voor 35 procent uit gerecycled plastic. Een eerste prototype staat sinds afgelopen week in het dierenpark, met uitzicht op het verblijf van de Aziatische olifanten.

Vijf studenten van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions deden vier maanden lang onderzoek naar nieuwe producten die gemaakt kunnen worden van olifantenpoep. "De Aziatische olifanten zorgen immers voor het grootste volume van organisch afval in Artis", laat men weten. "Dagelijks ruimen de dierverzorgers zo'n 300 kilo mest uit het verblijf."

Magnetron
De onderzoekers experimenteerden erop los. Ze gebruikten onder meer een speciaal hiervoor aangeschafte tweedehands magnetron en een hittepers. "Het resultaat is een stevig bankje dat in samenwerking met Circulus is geproduceerd, een bedrijf dat al langer straatmeubilair maakt van onder meer bermgras."

De dierentuin stuurde zelf een nieuwsbericht de wereld in met de prikkelende titel "Dampende olifantendrollen nemen vaste vorm aan in Artis". Daarin wordt benadrukt dat de grove structuur van olifantenpoep het bankje "een uniek patroon" geeft. Er zit volgens de studenten geen luchtje aan. Wanneer het prototype kwalitatief goed blijft, wil men alle banken in Artis op termijn vervangen door dit duurzame poepmodel.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Artis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be