Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Pairi Daiza

Foto's: majestueuze nieuwe ingang voor Belgische dierentuin Pairi Daiza

18-02-2023, 13.09 uur

Pairi Daiza, de best bezochte dierentuin van de Benelux, heeft een gloednieuw entreegebied in gebruik genomen. Bezoekers betreden het populaire Belgische dierenpark voortaan via een groot plein met een imposante galerij van 116 meter lang en 16 meter hoog: The Gallery of the Worlds. Daarboven werd een glazen dak aangebracht.

De elegante entree wordt omschreven als "hét visitekaartje voor de ambitie van het park". Sierlijke bogen, goudkleurige decoraties, muurschilderingen, kunstobjecten en rijen met bomen en lantaarns zorgen voor een majestueuze binnenkomst. De ingang is bovendien versierd met 98 handgemaakte mozaïeken. Het ontwerp symboliseert "een harmonie tussen alle levende wezens".

Het ontvangstplein van 1700 vierkante meter kreeg de titel The Golden Clock Square. Belangrijkste blikvanger is een fontein met een diameter van 7 meter. Beeldhouwer Juan Pedro Escarabajal beeldde acht mensen en zevenentwintig dieren uit. Onder de bogen bevinden zich zes horecapunten.

Bladgoud
De zogenoemde Time Gate, een 8 meter hoge ijzeren poort, biedt toegang tot The Gallery of the Worlds. Daarboven prijkt het logo van Pairi Daiza, uitgevoerd als een gigantische klok met een diameter van ruim 5 meter. "De wijzers tonen het pad die de zon en de maan afleggen", laat het park weten. Het kunstwerk is verguld met bladgoud.



De galerij is vrij toegankelijk, ook voor mensen zonder toegangskaartje. Later dit jaar worden er nog banken geïnstalleerd. Het complex huisvest meerdere winkelruimtes, waaronder All Around the World: een shop met een oppervlakte van bijna 1200 vierkante meter. Men liet zich inspireren door de Koninginnegalerij in Brussel, Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan en The Crystal Palace uit het Londen van de negentiende eeuw.

Paradijs
De lange gaanderij loopt richting een tweede poort: de Eden Gate. Pairi Daiza noemt het "de deur naar het paradijs", aangezien de naam van het park 'paradijs' betekent in het Oudperzisch. Het wandelpad komt uit op een eivormig plein voor aquariumgebouw Nautilus, dat de naam L'Oeuf des Mondes draagt. Het concept is gebaseerd op het idee dat de wereld ontstaan is uit een ei. Vanuit daar kunnen bezoekers zich verdelen over de acht themagebieden.



Rond het plein zijn gigantische gebroken eierschalen aangebracht. Het is ook een verwijzing naar de oorsprong van Pairi Daiza: de dierentuin startte in de jaren negentig als een vogelpark, toen onder de naam Paradisio.

Keerpunt
Een woordvoerster noemt seizoen 2023 "een keerpunt in de geschiedenis van Pairi Daiza". Er was behoefte aan een ruimere ingang vanwege de bezoekersaantallen van het park, die - los van de coronacrisis - in een rap tempo zijn gestegen. Vorig jaar verwelkomde de dierentuin 2,12 miljoen gasten.

Pairi Daiza profileert zich tegenwoordig als The Enchanted Kingdom of Animals. Aan volgende grote projecten wordt al gewerkt. Zo wil men binnen afzienbare tijd vier nieuwe themawerelden creëren, waaronder een enorme overdekte jungle. De kas is al in aanbouw. In de komende vier jaar wordt in totaal 350 miljoen euro geïnvesteerd, belooft mede-eigenaar Marc Coucke.































































Meer Pairi Daiza
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be