Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Video: draak bij Efteling-achtbaan Joris en de Draak beweegt eindelijk weer

20-01-2023, 17.04 uurBeeld: Jeroen van de Wiel

Er zit weer wat beweging in Edna, de onheilspellende groene draak bij Efteling-attractie Joris en de Draak. De afgelopen jaren stond het grommende monster stokstijf stil vanwege technische problemen. In eerste instantie liet de Efteling weten dat er geen plannen waren om het hardnekkige mankement te verhelpen.

Na aanhoudende protesten van fans heeft de draak de afgelopen maanden toch een opknapbeurt gekregen. Naast een hoognodige schilderbeurt werd daarbij ook de mechaniek onder de loep genomen. Joris en de Draak was van begin oktober tot aan de kerstvakantie gesloten in verband met onderhoud.

Maar toen de dertien jaar oude houten achtbaan heropende, vertoonde de draak ernaast nog geen teken van leven. Vandaag kwam de metershoge animatronic alsnog opnieuw in actie. De bewegingen zijn wel minimaal: Edna wiegt langzaam met zijn nek en kop heen en weer, alsof hij zijn omgeving nauwlettend in de gaten houdt.

Kostbaar
Het was niet haalbaar om álle oorspronkelijke bewegingen en effecten terug te brengen, legt manager Hein Oomen uit. "Samen met ontwerper Karel Willemen hebben we gekeken wat er anders kan, zodat de draak minder vaak in onderhoud hoeft." Als gevolg daarvan ontbreken bijvoorbeeld de vuur- en watereffecten. "Dit was te kostbaar en het water zou juist zorgen voor meer slijtage aan de baan."Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be