Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Walibi Holland

Ook Walibi Holland ging meermaals de mist in met droneregels

18-01-2023, 17.05 uur

Walibi Holland heeft zich de afgelopen jaren verschillende keren niet gehouden aan de landelijke wetgeving met betrekking tot drones. Dat geeft een woordvoerder van het pretpark toe in gesprek met Looopings. Voor dronevluchten na zonsondergang is in Nederland een speciale ontheffing benodigd. Die heeft Walibi niet.

Zo'n ontheffing kan aangevraagd worden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Walibi was er niet van op de hoogte, beweert de voorlichter. De afgelopen jaren werd meermaals een drone ingezet in het donker, voor promotionele doeleinden.

Zo filmde een drone 's avonds laat bij zomerfestival Lekkergaan en tijdens horror-evenement Halloween Fright Nights. Ook voor winteropening Bright Nights werd de drone in het donker gebruikt. De beelden zijn te vinden op social media. "Wij waren in de veronderstelling dat wij op eigen terrein, met de drone in het zicht, in de avonduren mochten filmen", zegt de woordvoerder.

Beterschap
Kennelijk hadden Walibi-medewerkers eerder niet de moeite genomen om de landelijke droneregels na te lezen, die gewoon op een overheidswebsite staan. Er wordt beterschap beloofd. "Voor toekomstige filmopnames in de avond zullen wij een gecertificeerde drone-operator inhuren, die wel over een ontheffing beschikt."

Eerder deze maand bleek al dat Toverland de fout in is gegaan met de dronewetgeving. Ook daar werd herhaaldelijk na zonsondergang gevlogen, zonder de wettelijk verplichte ontheffing. Het Noord-Limburgse attractiepark gaf toe de regels wel te kennen. Het management koos er bewust voor om ze te negeren.

Meer Walibi Holland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be