Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dierenpark Hoenderdaell

Noord-Hollands dierenpark presenteert nieuw verblijf voor zestien wasberen

03-01-2023, 23.45 uur

Bezoekers van het Noord-Hollandse dierenpark Landgoed Hoenderdaell kunnen vanaf nu een nieuw wasberenverblijf ontdekken. Daar hebben zestien wasberen hun intrek genomen. De dieren zijn afkomstig van Stichting Aap. Tussen 2019 en 2022 zijn ze gevangen in Limburg, waar ze als invasieve exoten verwijderd worden uit de natuur.

Om te voorkomen dat de wasberen afgemaakt moeten worden, heeft Stichting Aap ze opgevangen. Daar zijn ze de afgelopen tijd gecontroleerd op ziektes. Eind 2022 nam Landgoed Hoenderdaell de groep over. Na een weekje gewend te hebben aan het binnenverblijf mogen de wasberen sinds deze week ook het buitenverblijf verkennen.

Dat is zo natuurlijk mogelijk ontworpen, met een waterval, veel klimmogelijkheden en een hoop groen. Er werd bijna een jaar aan het onderkomen gewerkt. Directeur Robert Kruijff is tevreden. "Wasberen zijn ondernemende, actieve dieren", zegt hij. "Een plezier om naar te kijken. We hopen dat onze bezoekers net zo genieten als de dieren zelf, nu ze veilig in een splinternieuw groot verblijf zijn ondergebracht."

Regelgeving
Stichting Aap ving in totaal bijna honderd wasberen uit Limburg op. "Voor veel van hen moeten we nog wel een goed herplaatsadres vinden", vertelt directeur David van Gennep. "Dat is erg lastig vanwege de strenge regelgeving voor het verplaatsen van invasieve exoten in Europa." Hij is naar eigen zeggen opgelucht dat Hoenderdaell, gelegen in het dorpje Anna Paulowna, wel de benodigde vergunning kreeg.Meer Dierenpark Hoenderdaell
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be