Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling onthult ontwerp voor nieuwe scène in De Vliegende Hollander

02-02-2023, 15.05 uur

De Efteling past een scène in De Vliegende Hollander aan. Op de plek waar opvarenden voorheen geconfronteerd werden met een watergordijn en een videoprojectie, wordt een nieuw tafereel gerealiseerd. Straks varen bezoekers door een kerkhof van vervallen scheepswrakken, ontworpen door Karel Willemen.

Hij was destijds al de hoofdontwerper van De Vliegende Hollander. De projectie op water heeft nooit feilloos gefunctioneerd. Zestien jaar na de opening van de waterachtbaan koos de Efteling daarom voor een andere invulling, zoals Looopings afgelopen maand al kon melden. In de nieuwe scène zullen oplettende fans bekende elementen herkennen: op de scheepswrakken staan grote houten boegbeelden, afkomstig uit het openingsjaar van de attractie.

De beelden zouden oorspronkelijk op de lift komen te staan. Het was de bedoeling dat de decorstukken naar voren klapten bij het passeren van een boot. Vanwege "technische en thematische redenen" werden de onderdelen al snel verwijderd. In 2021 vertelde een woordvoerder dat de boegbeelden wel bewaard zijn gebleven. Nu blijkt dat de Efteling ze alsnog gaat gebruiken.

Muziek
Ook de soundtrack gaat een belangrijkere rol spelen. "Voorheen overstemde de kletterende regen de audio, maar in de nieuwe situatie kunnen we de muziek en de omgevingsgeluiden een grotere rol laten spelen", vertelt Willemen. Hij heeft samen met componist René Merkelbach bekeken of de bestaande muziek nog aangepast moest worden.

"Als snel kwamen wij erachter dat het juist perfect past bij de nieuwe scène. We laten de muziek zelfs regisseren wat je al varend te zien krijgt: op de maat van de muziek slaat de bliksem in, spat het water omhoog en doemen de scheepswrakken met de immense boegbeelden op. Ik denk dat het fantastisch wordt." De werkzaamheden moeten op zaterdag 1 april zijn afgerond.

Spookschip
Het verhaal van De Vliegende Hollander gaat over de hebzuchtige VOC-kapitein Willem van der Decken, die op eerste paasdag 1678 tegen alle regels in uitvaart. Hij komt terecht in een zware storm en zijn schip verandert in een vurig spookschip dat gedoemd is voor eeuwig de wereldzeeën te bevaren.

De nieuwe scène bestaat uit drijvend wrakhout, tonnen en kisten met scheepsratten. Bij een blikseminslag spat het zeewater meters omhoog. "Het felle licht toont ons kortstondig een scheepswrak met een vermolmd, engelachtig boegbeeld", zo luidt de officiële beschrijving. Bezoekers zullen zich realiseren dat ze door een scheepskerkhof varen.

Bloeddorstige leeuw
"Een tweede en derde blikseminslag openbaren in een korte flits meerdere wrakken en boegbeelden die ons als sirenen toe lijken te zingen." Uiteindelijk doemt - net als voorheen - De Vliegende Hollander op. "Het beruchte spookschip, met een smeulend boegbeeld in de vorm van een bloeddorstige leeuw, lag ons op te wachten, trekt ons naar zich toe en slokt ons op."Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be