Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Furuvik

Ontsnapping chimpansees kost ook andere dieren het leven

26-12-2022, 21.39 uur

De ontsnapping van een groep chimpansees in een Zweeds attractie- en dierenpark krijgt nog een staartje. In pretpark Furuvik werden eerder deze maand drie chimpansees doodgeschoten nadat ze ontsnapten uit hun verblijf. Een vierde overleed later. Nu blijkt dat er nog meer dieren in het park het loodje hebben gelegd tijdens het voorval.

Na de ontsnapping was dagenlang sprake van chaos en paniek in Furuvik. Het lukte medewerkers niet om de nog levende chimpansees vast te zetten. Ze liepen geruime tijd los door het apenhuis, zonder dat verzorgers bij ze in de buurt konden komen. Tijdens die tumultueuze momenten stierven meerdere andere bewoners.

Volgens Furuvik zijn in ieder geval twee vogelspinnen, zes slakken en een aantal vissen overleden. Een moerasschildpad moest worden geëuthanaseerd vanwege bijtwonden van een chimpansee. Het management meldt dat het wel goed gaat met andere apen in hetzelfde complex: pinchéaapjes, goudkopleeuwaapjes en dwergzijdeaapjes. Dat geldt ook voor slangen en leguanen.

Veiligheidsprotocol
Het incident in het Zweedse park moet de komende tijd grondig onderzocht worden. De directie heeft al meermaals excuses aangeboden voor de ontstane situatie. Men geeft toe dat het veiligheidsprotocol ernstig tekortschoot. Directrice Sandra Wilke blijft benadrukken dat het neerschieten van de ontsnapte apen noodzakelijk was om de veiligheid van aanwezige medewerkers te kunnen garanderen.

Eigenlijk zou het onderzoek uitgevoerd worden door accountantskantoor KPMG. Toen bleek dat Furuvik-eigenaar Parks and Resorts Scandinavia banden heeft met KPMG, is de opdracht weer ingetrokken. Het park wil de schijn van partijdigheid voorkomen. Er wordt nog gezocht naar een volledig onafhankelijke firma.

Meer Furuvik
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be