Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Furuvik

Vierde chimpansee overleden na ontsnapping in Zweeds pretpark

18-12-2022, 11.42 uur

De ontsnapte chimpansees in het Zweedse attractie- en dierenpark Furuvik zitten eindelijk weer vast. Woensdag lukte het zeven apen om uit hun verblijf te komen. Drie dieren werden dezelfde dag nog doodgeschoten. Vier andere chimpansees bevonden zich de afgelopen dagen in hun verblijf, maar ze zaten niet in een hok. Daardoor konden verzorgers niet bij de dieren in de buurt komen.

Specialisten zijn dagenlang intensief bezig geweest om de overgebleven chimpansees achter tralies te krijgen. Zaterdagochtend kregen ze voor elkaar. Toen bleek dat een vierde chimpansee, die gewond raakte bij de ontsnappingspoging, inmiddels overleden is. Drie apen leven nog. "De volledige focus zal nu liggen op de zorg voor de chimpansees en hun welzijn", meldt Furuvik.

Het park zegt zich diep te schamen voor de gang van zaken. "Deze enorme tragedie had nooit mogen gebeuren", schrijft het management. "Het is een grote blunder van onze kant. We zijn zeer verdrietig en rouwen om onze geliefde dieren." Men wil "tot op de bodem uitzoeken" hoe het incident kon gebeuren.

Dierenactivisten
In Zweden is de fatale ontsnapping het gesprek van de dag. Dierenactivisten eisen dat het park afstand doet van de resterende chimpansees, omdat Furuvik de dieren blijkbaar geen veilige omgeving kan bieden. Daar wil de directie nog niet op ingaan. "Onderzoek moet uitwijzen waar we hebben gefaald en wat we anders hadden moeten doen."

De doodgeschoten apen droegen de namen Linda, Torsten en Santino. Manda overleed later aan haar verwondingen. De nog levende chimpansees heten Maria-Magdalena, Tjobbe en Selma.

Kroonprinses
Santino was een beroemdheid in Zweden. Hij stond bekend om het maken van schilderijen. De Zweedse kroonprinses Victoria was gek op het dier. Bovendien kwam hij in 2009 internationaal in het nieuws naar aanleiding van een studie naar zijn buitengewoon agressieve gedrag.

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Furuvik
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be