Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Belgische overheid stuurt aan op rookverbod in attractieparken

02-12-2022, 22.21 uurBeeld: @BJLCentral

De regering van België wil dat er binnen enkele jaren niet meer gerookt mag worden in pretparken en dierentuinen. Als onderdeel van een landelijk anti-tabaksplan moet roken vanaf 2025 verboden worden op openbare plaatsen in de buitenlucht waar veel kinderen aanwezig zijn, waaronder attractie- en dierenparken.

Ook kinderboerderijen en speeltuinen zouden onder de regelgeving gaan vallen. Het plan moet nog tot in detail uitgewerkt worden. Zo is op dit moment nog niet duidelijk of parken nog wel afgezonderde rookzones mogen aanbieden, of dat het meebrengen van sigaretten helemaal uit den boze wordt.

Sinds 2009 is het in België al verboden om te roken in publiek toegankelijke gebouwen, zoals cafés en restaurants. Nu kiest de regering voor een volgende stap. Het idee is om ervoor te zorgen dat roken uit het straatbeeld verdwijnt, zodat kinderen er zo min mogelijk mee geconfronteerd worden.

Strenger
In Walibi Belgium, Plopsa Coo, Pairi Daiza en Boudewijn Seapark is roken op dit moment alleen nog verboden in gebouwen en wachtrijen. Plopsaland De Panne, Bobbejaanland en Bellewaerde Park verbieden roken ook in speeltuinen. Alleen Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael zijn nog strenger: daar moeten bezoekers altijd uitwijken naar afgebakende rookzones als ze een sigaret willen opsteken.

In 2019 werd aangekondigd dat roken ook niet meer zou mogen op plekken in de parken waar veel mensen samenkomen, zoals optredens in de buitenlucht. Het is echter de vraag of daar streng op gecontroleerd wordt, want die regel is anno 2022 in geen enkel parkreglement te vinden.

Nederland
In Nederland hebben onder andere de Efteling, Slagharen, Avonturenpark Hellendoorn, Drievliet, Julianatoren en een groot aantal dierentuinen een rookverbod ingevoerd. Dat gebeurde vrijwillig, zonder overheidsbemoeienis.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be