Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Wildlands Adventure Zoo Emmen

Temperatuur in tropische kas Wildlands Emmen verlaagd om energie te besparen

13-11-2022, 21.42 uur

In de grote tropische kas van Wildlands Adventure Zoo Emmen is het voortaan iets kouder. Voorheen werd het 26 graden in het overdekte themadeel Rimbula, waar onder meer ringstaartmaki's, slingerapen, gibbons en olifanten wonen. Om geld te besparen is bekeken in hoeverre de temperatuur verlaagd kon worden, zonder de planten en dieren daar last van zouden hebben.

Dat onthult de in 2018 aangestelde directeur Erik van Engelen in een interview. "We hebben meer dan 6 miljoen euro bespaard sinds ik hier ben", zegt hij in gesprek met de podcast OnBrandScan van uitgever Marketingfacts. "Dat was ook noodzakelijk, dat moesten we ook doen. Eén van de dingen die we gedaan hebben, is kijken naar de temperatuur."

Dat was eerder niet vanzelfsprekend. "Als je het zou navragen, dan zegt iedereen: je moet hem op 26 graden zetten. En dat is ook de reden dat-ie in het begin op die temperatuur zat." De beslissing over de temperatuurverlaging liet Van Engelen dan ook over aan specialisten op het gebied van planten en dieren.

Dramatisch
"Ik zou nooit tegen mijn mensen zeggen: zet hem 2 graden lager. Dat zou ik echt de meest dramatische autoritaire beslissing vinden die je kunt nemen." In plaats daarvan liet de directeur onderzoeken wat de mogelijkheden waren. "Dan moet je niet alleen heel goed naar de dieren kijken, maar ook naar de planten. Want er gebeurt natuurlijk wel wat als je hem iets kouder zet."

Uiteindelijk is de thermostaat stapsgewijs bijgesteld naar 18 graden. Per jaar gaat het om 500.000 kubieke meter aan gas. "Dat scheelt je uiteindelijk tonnen op zo'n gigantische kas." Planten en dieren lijken er geen last van te hebben: volgens Van Engelen traden er geen problemen op. Hij benadrukt dat het blijven verlagen van de temperatuur geen optie is. "Daar zit natuurlijk wel ergens een minimum aan."


Meer Wildlands Adventure Zoo Emmen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be