Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Moeten sprookjesfiguren stoppen met roken? Efteling overweegt aanpassen van sprookjes en attracties

08-11-2022, 11.47 uur

Bezoekers van de Efteling moeten zich binnenkort houden aan een rookverbod, maar dat geldt mogelijk ook voor de bewoners van het park. De Efteling denkt na over het aanpassen van rokende personages in attracties en sprookjes. Wellicht moeten zij afscheid gaan nemen van hun geliefde sigaret of pijp, bevestigt een voorlichter aan Looopings.

"We willen gasten niet confronteren met rokende bezoekers, dus zou het gek zijn als we nog wel rokende personages laten zien", meldt de Efteling-woordvoerder in gesprek met Looopings. "We vinden dit eigenlijk niet meer dan logisch."

Eén aanpassing is al doorgevoerd: bij een Franse dame in de Parijse scène van Carnaval Festival ontbreekt voortaan de sigaret in haar mond. Op veel andere plekken in het park zijn nog rokende karakters te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de pijp van mijnbaron Gustave Hooghmoed bij achtbaan Baron 1898.

Schaduwspel
Bij familieachtbaan Max & Moritz is een pijp onderdeel van het verhaal: de kwajongens hebben de pijp van schoolmeester Lämpel gevuld met buskruit, waardoor het voorwerp bij het aansteken ontploft. Het tafereel wordt in beeld gebracht middels een schaduwspel. De scène zou opnieuw ontworpen moeten worden.

In Carnaval Festival roken nog drie figuren een pijp: twee in de Nederlandse scène en één in de Franse scène. Verder hanteren enkele kabouters in het Kabouterdorp in het Sprookjesbos al decennia een pijp. "Over deze bewoners met rookwaar wordt nog nagedacht", aldus de voorlichter.

Rookzones
Vanaf volgende week is de Efteling rookvrij, met uitzondering van tien afgezonderde rookzones. Op dit moment mogen bezoekers nog overal roken, met uitzondering van overdekte locaties en wachtrijen. In het Sprookjesbos is nu alleen nog sprake van een ontmoedigingsbeleid.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be