Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Linnanmäki

Fins pretpark bouwt 42 meter hoge frisbee-attractie

03-11-2022, 11.52 uur

Het Finse pretpark Linnanmäki heeft een tientallen meters hoge frisbee-attractie aangeschaft. Vanaf 2024 kunnen bezoekers een ritje maken in Swingi, zoals het gevaarte gaat heten. Ze worden dan heen en weer geslingerd met een topsnelheid van 98 kilometer per uur. De thrillride van fabrikant Intamin haalt een maximale hoogte van 42 meter.

Een ritje gaat ongeveer twee minuten duren. Linnanmäki, gelegen in hoofdstad Helsinki, werkte al samen met Intamin voor de in 2019 geopende lanceerachtbaan Taiga. Ook achtbaan Kirnu, wildwaterbaan Hurjakuru en uitkijktoren Panoraama komen van hetzelfde bedrijf. De soundtrack van Swingi zal worden verzorgd door IMAscore uit Duitsland.

"Inzittenden kunnen Helsinki straks vanuit alle kanten bewonderen, aangezien de attractie bestaat uit een draaiende gondel met veertig naar buiten gerichte zitplaatsen", vertelt ontwikkelingsdirecteur Anssi Tamminen. "Heel Helsinki ligt letterlijk aan je voeten, je benen hangen vrij in de lucht."

Defect
Swingi komt in het hart van het park te staan, op de plek van de oude top spin Kieputin. Afgelopen zomer werd bekend dat die attractie het veld moet ruimen. Kieputin had tot het einde van het seizoen operationeel moeten zijn, maar in de eerste week van oktober trad een technisch defect op. Dat betekende het vroegtijdige einde van de 28 jaar jaar oude ride.

De directie van Linnanmäki kwam naar eigen zeggen op het idee om de attractie te bestellen tijdens een bezoek aan het Zweedse park Liseberg. Daar staat sinds 2017 een vergelijkbare gyro swing, zoals het concept wordt genoemd. "We werden verliefd op dit specifieke attractietype."

Meer Linnanmäki
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be