Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Foto's: Efteling-fan bouwt kasteel van Doornroosje na in zijn achtertuin

16-10-2022, 18.28 uur

Het kasteel van Doornroosje uit de Efteling is nagebouwd in Zuid-Holland. Efteling-fan Arthur van Eeden (42) heeft het bouwwerk nagemaakt in zijn achtertuin in Zoetermeer, op schaal 1:6. Hij was er maanden mee bezig. Het handgemaakte slot is 1,6 meter hoog en 1,8 meter breed.

Van Eeden bouwde zeven jaar geleden al een Doornroosje-kasteel op dezelfde locatie. "Maar die begon te rotten omdat de daken van hout waren gemaakt", vertelt de maker aan Looopings. "Bovendien was dat kasteel kleiner en minder realistisch." Voor een nieuwe, weerbestendige versie werd gekozen voor een stevigere opzet: een gewapende betonplaat en een houten geraamte met gestucte isolatieplaten.

"Alle torens en onderdelen heb ik los van elkaar gemaakt en ter plekke aan elkaar gekoppeld. De daken waren het meeste werk." Van Eeden heeft via de gemeente ooit bouwtekeningen van het kasteel in handen gekregen. Hij gebruikte ook foto's, bijvoorbeeld om het stucwerk na te bootsen. "En ik heb gemeten in de Efteling."

Gefascineerd
Maar waarom het kasteel van Doornroosje? "Al vanaf dat ik 6 jaar was, ben ik gefascineerd door dit kasteel. Het is zo Piecks en Eftelings, het zorgt elke keer weer voor een speciaal gevoel wanneer je het Sprookjesbos in wandelt en dit kasteel doemt op in de verte." Het hobbyproject is nog niet helemaal af: volgend jaar wil de Efteling-fan naast de burcht een grote waterval realiseren.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be